A A A

My image My image My image
Mihajlo Pupin i Veliki rat

МИХАЈЛО ПУПИН И ВЕЛИКИ РАТ

10 окт 2018

Синоћ  , 9. октобра у препуној свечаној сали Градске општине Врачар на годишњицу рођења Михајла  Идворског Пупина  и   стогодишњицу завршетка  Великог рата одржан је  научни скуп посвећен  врхунском научнику, хуманисти, дипломати и највећем лобисти кога је Србија икада имала., Михајлу Пупину.
Проф. др Милан Недељковић, председник општине је изразио велико задовољство  што је управо Градска општина организовала у сарадњи са Удружењем „ Михајло Пупин“ сећање на човека чија дела су јединствена, часна и немерљива.
На скупу су говорили Александра Нинковић Ташић, председница Образовно истраживачког друштва Михајло Пупин, Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста Србије , Мирко Нешић, председник Удружења „ Михајло Пупин“ и   Угљеша Мрдић,  доктор економских наука.
Учесници научног скупа су  са свог  аспекта и области говорили о Пупину, али јединствен став је  да је великан, православац, високо морална личност, патриота, спортиста потиснуо  сопствене амбиције да би своје време и способности посветио свом народу. Немерљив национално – политички рад у борби за одбрану српских интереса, велики допринос одређивању граница Краљевине СХС, то је део  заслуга Пупина.  Његов живот је пример огромног прегнућа и доприноса који је дао своме роду, јер је на карту српства  све уложио. Неустрашив и храбар,  прикупљао је  помоћ од Американаца и  сам, је као  богат човек материјално  помагао  Србији.
Живот Михајла Пупина треба свима да  буде пример и водиља у будућност, на тај начин  помажемо Србију , јер њу једино  имамо.

Михајло Пупин , научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија,  носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасни конзул Србије у САД, добитник Пулицерове награде и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Био је почасни доктор наука на више Америчких универзитета, председник института радио инжењера, института инжењера електротехнике 1925.—1926. , друштва за унапређење науке и Њујоршке академије наука.
Вече посвећено  Михајлу Пунину обогаћено је и музиком  Моцарта и Камиј Сен-Санса у извођењу Саре Мандић, клавир и Сање Миладиновић, виолина.