A A A

Izloažba slika Miše Rogana

„МИШОИЗМИ“ МИШЕ РОГАНА У ГАЛЕРИЈИ ОПШТИНЕ

30 нов 2018

У галерији  Градске општине Врачар отворена изложба цртежа и скулптура „Мишоизми“ Миодрага Мише Рогана. Многобројни посетиоци су имали прилику да виде најновије радове истакнутог вајара, овога пута цртеже великих формата,  веома сложене и до сада невиђене техничке израде.  Користећи   савремени материјал за  подлогу,  Роган  је низао  слојеве принта  и класичног  цртежа.  Уметник се поиграовао  са технологијом  и створио нову уметност. Ни овога пута није одступио  од њему својствених, препознатљивих  антропоморфних облика  који  синхронизовано, ритмично   следе  један другог, један иза другог.
„Не постоји крај уметности, постоје само путеви стварања нове врсте уметности. Моје истраживање је већ стигло до поетског нивоа и оно је овде видљиво у истраживању мог ликовног облика, мог животног облика, а и технолошког облика. Значи сада су моји цртежи изашли из оловке, цртежа, отишли мало кроз дигиталну форму и дошли до једне фантазмагорије. Ја сам скулптор, ја правим скулптуре а ово су цртежи. Нека врста графике, дигиталне графике. Прво се црта, па
скенира, опет црта, па скенира, па се штампа и то је један ток који је сада већ тајна, али је феноменалан“, рекао је Роган.
Изложбу је отворила Мирјана Митровић, чланица Већа Градске општине Врачар задужена за културу, а о ликовном аспекту Роганових радова говорио је академски вајар,Здравко Милинковић.
Миодраг Роган рођен је 1966. године у Зрењанину. Факултет примењених уметности и дизајна, одсек вајарство у Београду, завршио 1995. године. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1996. године и један је од најзначајнијих вајара средње генерације код нас. Излагао је на више групних и самосталних изложби у земљи и иностранству.  Роган је аутор бројних скулптура у јавном простору.