A A A

Slava GO Vračar

СЛАВА ОПШТИНЕ ВРАЧАР

28 јан 2019

Општина Врачар прославила је своју Славу –  Светог Саву. Домаћин Славе био је председник општине, проф. др Милан А. Недељковић  а обред резања славског колача служио је Њгова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско –карловачки и Патријарх српски господин Иринеј, који је заједно са руководством  општине  преломио славски колач и честитао Славу. У обраћању пристутнима указао је на значај Светог Саве за целокупан српски народ и државу и указао на потребу јединства српског народа.
Домаћин  славе  се обратио гостима поздравивши  присутне, „ Градска општина Врачар  је 1993. године. почела да слави Савиндан  као своју славу.У духу деловања Светог Саве приоритет општинског руководства била је и остала брига о најмлађим Врачарцима предшколцима и ученицима основних школа у складу са тим  анекс управне зграде Општине уступљен Предшколској установи Врачар у коме ће када се заврши његово комплетно реновирање, средствима које је обезбедио град, добити око 350 нових места за децу предшколског узраста на Врачару.У току је израда пројеката за комплетну реконструкцију и адаптацију основних школа „Свети Сава“ и „Владислав Рибникар“, на основу кога ће се обављати радови до краја ове године , а значајна средства уложиће се и у адаптацију и реконструкцију Основне школе „Краљ Петар II Карађорђевић“.За адаптацију и доградњу Основне школе „Светозар Марковић“, недавно су уложена значајна средства.  Овим инвестицијама створиће се услови за квалитетнију наставу и боравак ученика, односно виши ниво образовног система, на територији наше Општине. По први пут, током децембра 2018.године организована је манифестација „Новогодишња чаролија на Врачару“ у оквиру које је уз пригодан програм  у украшеном  трамвају и тролејбусу, подељено преко 3.000 пакетића, деци узраста до 7 година.На почетку нове школске године, свим првацима, подељен је школски прибор, а на почетку ове године  свим ученицима трећих разреда, основних школа Врачара, уручени су  рачунари, односно „врачунари“, њих 709.  Рачунаре су добили и њихови учитељи и учитељице. Градска  општина Врачар као још један од приоритета поставила је и бригу о нашим светињама, које се налазе на територији општине, Храму „Свете Тројице“, али првенствено о Храму Светог Саве, највећем српском православном храму на Балкану. Захваљујући активности Градске општине Врачар, у току је завршетак реконструкције улице Боре Станковића чиме су створени услови за проширење порте Храма Светог Саве а изградиће се и подземна гаража у Скерлићевој улици са око 1000 паркинг места. Жеља нам је да свим верницима и туристима створимо услове за лакши обилазак ове светиње, али и да активностима покажемо да нисмо и нећемо заборавити све оно што је Свети Сава урадио за свој народ и цркву“. истакао је Недељковић.
Након председника општине, окупљеним гостима се обратио заменик градоначелника , Горан Весић речима: „ Од када су спаљене мошти Светог Саве на Врачару, ово је посебно место за Србе, место које је другачије од осталих. Врачар се родио у ватри у којој су гореле мошти Светог Саве и од тог дана је предодређено да је Врачар свето место на коме ће се Срби окупљати Зато је наша обавеза као људи који водимо општину и град да будемо другачији. Да се трудимо што нам је дата част и привилегија да славимо Светог Саву. То значи бити на његовом путу.
Ове године навршава се осам векова од аутокефалности Српске православне цркве а начин на који се духовни отац изборио после велике дипломатске акције дугих путовања и преговора треба да буде узор многима како Срби треба да решавају своје проблеме као мали народ који се налази између интереса великих сила. Стварајући цркву Свети Сава је стварао и државу јер је знао да цркви треба снажна држава. Ове године навршава се и 800  година  од када је Свети Сава саставио законоправило, крмчију први српски устав. Припадамо народу који има осам векова устава чиме мало који народ може да се похвали. Док славимо Светог Саву и чувамо спомен на његову славу дотле и постојимо.“