A A A

Filozofski performans

Филозофски перформанс – Зашто је смисао важнији од среће?

26 мар 2019

Зашто је смисао важнији од среће, ту истину открио нам је чувени психијатар и филозоф др Виктор Франкл. Његова животна прича али и учење (логотерапија) добија на значају сада у 21. веку у свету, али и код нас. Шта се дешава са људима који безглаво трче за срећом, а шта са људима који су пронашли свој смисао, била је тема последњег  филозофског перформанса  који је одржан у уторак 26. марта. Овог пута у нешто интимнијој атмосфери у Галеријиском простору ГО Врачар, филозоф практичар Тања Петровић Миљковић је са грађанима делила искуства која су се ослањала на оно што нам је антички филозоф, Епикур оставио као смисао живота…..
Епикур је  припадао групи античких филозофа који је  материјалистичким  и приземним приступом  изазивао подругљивост многих својих колега тог времена,  међутим, Епикур је за њих имао одговор:“Све што је добро и све што је лоше само је ствар перцепције.“
Нису сачувани списи самог Епикура, све оно што се зна сачувано је захваљујући усменом предању његових следбедника.
Његове перпоруке преузели су амерички психолози позитивисти, препоручивши Епикурове мисли као добар путоказ за срећан и успешан живот.
1. Прво правило гласи: активност! Наш мозак жели да буде упослен. Духовна неактивност изазива нерасположење. Када ништа не радимо изазивамо одумирање читавог низа неурона. Да бисте подигли ниво допамина, бавите се спортом или неким хобијем. Избегавајте рутину!
2. Друго правило гласи: друштвеност! Не постоји значајнији извор среће од друштвених веза. Пријатељства, здрава веза и породица извори су великог уживања. За Епикура, добре везе гарантују много више среће од новца.
3. Треће правило: усредсређеност! Треба уживати у тренутку, у мирусу цвета, пријатном разговору, укусу хране…Одабрани чулни доживљаји повећавају животну радост. Са усредсређеношћу треба да поступамо и са људима. Што се интезивније отварамо према некој особи то су јача осећања и емпатија.
4. Четврто правило: реална очекивања! Најчешће грешке људи праве када од себе очекују превише и прецене своје способности. Када се циљеви не остваре почиње сумња у себе која има за последицу недовољно ослобађање допамина што има за последицу инфериорност и апатију.
5. Пето правило: позитивне мисли! Епикур и заговорници позитивне психологије сагласни су да осећање среће нису пука случајност, већ поседица „правих“ мисли. Праве мисли су оне које производе задовољство. Ви сте креатори својих мисли, сматрају они.
6. Шесто правило: не претерујте у потрази за срећом! Имајте ширу перспективу, однос према несрећи је такође важан. Кризе и тешкоће могу да буду спасоносне у неким моментима.
7. Седмо правило: рад пружа задовољство! Рад је најбоља психотерапија. По Фројду, рад је једнак срећи.