A A A

Projekat Izaberi EU

Пројекат ,,Изабери Европу” одржан на Oпштини Врачар

17 мај 2019

У периоду од 9. до 12. маја 2019. године реализован је пројекат ,,Изабери Европу” који је подржан од стране програма Европске уније – Европа за грађане и грађанке, а који је на Oпштини Врачар кроз бројне активности окупио укупно преко 300 учесника из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Словеније, Белгије и Србије. Кроз интерактиван и динамичан програм, овај пројекат је настојао да укључи учеснике и грађане са локала у ЕУ изборне дискусије и омогући им да стекну увид у све бенефите које би имали или имају као грађани ЕУ.
У светлу избора за Европски парламент, дебате и дискусије широм Европе, укључујући и земље које су изван ЕУ, отвориле су питање „Зашто нам је потребна Европска унија“. У потрази за одговором на ово питање, пројекат ,,Изабери Европу“ је искористио овај моментум и пребацио ово питање на локални ниво и међу младе људе, омогућавајући грађанима да се укључе у дискусију о начину функционисање ЕУ, њеним демократским процесима и актуелним темама пред наредне парламентарне европске изборе. Кроз програм састављен од различитих догађаја, активности, радионица и дискусија, учесници су заједно са грађанима општине Врачар имали прилику да истраже значај ЕУ и предстојећих избора за младе и грађане на локалу кроз призму различитих тема попут запошљавања, отворених граница, образовања, миграција, социјалне политике, мобилности и сл., омогућавајући им сагледају све бенефите европског грађанства. Догађај у Београду је званично отворен конференцијом за медије на којој су се младима обратили Сем Фабрици амбасадор и шеф ЕУ Делегације у Србији, Михаило Групковић, председник Скупштине општине Врачар и Иван Деспотовић, председник Удружења Грађана  ,,Либеро“. Полазећи од жеље да охрабре младе људе да да учествују у процесу доношења одлука, сваки говорник је младима представио своју перспективу значаја учешћа младих на изборима и сличним процесима којима уређују своје друштво и живот. Након серије радионица и дискусија отворених за све грађане, учесници су дискусију преместили на Трг Николе Пашића у оквиру манифестације „Град Европе“ који је реализовала ЕУ Делегација у Србији. Учесници су разговарали са грађанима о изборима за Европски парламент и темама које су у склопу тих избора отворене, позивајући их након тога да пошаљу поруку својим пријатељима у ЕУ да учествују на изборима, у виду персонализоване разгледнице направљене на Фото буту ,,Изабери Европу“.
Пројекат ,,Изабери Европу“ је реализовало Удружења Грађана  ,,Либеро“ у партнерству са Градском општином Врачар, Прони центром за омладински развој и Општином Бијељина из Босне и Херцеговине, организацијом Интеркултура и Општином Бутел из Македоније, Јавним заводом Млади Змаји Града Љубљане из Словеније, и организацијом ,,Connect International’’ из Брисела, Белгије.

Report