A A A

enciklopedija republike Srpske

ПРОМОЦИЈА ЕНЦИКЛОПЕДИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

18 сеп 2019

Синоћ је у свечаној сали Градске општине Врачар одржана промоција књиге Енциклопедија Републике Српске том I и II. Догађај је организован у сарадњи Општине Врачар и и Академије наука и умјетности Републике Српске.

Председник Општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић обратио се присутнима, истакавши да је велики догађај што Општина има част да угости представнике Академије наука и умјетности Републике Српске и промовише капитално дело као што је Енциклопедија. “Општина Врачар откупила је 27 комлета и поклонила школама и библиотекама, не само на својој територији, већ и територији града и Србије. Енциклопедија Републике Српске представља свеобухватан запис свега онога што се десило у прошлости и то је велики дар ове генерације будућим поколењима. Она истовремено представља приказ прошлости, али и актуелности која ће и у будућности представљати мост између нашег народа са обе стране Дрине“, казао је Недељковић.

На свечаној промоцији капиталног, националног и најзначајнијег пројекта Академије наука и умјетности Републике Српске, говорили су председник и потпредседник Академије наука и умјетности Републике Српске, проф. др Рајко Кузмановић и проф. др Васкрсија Јањић, директор Архива Србије др Мирослав Перишић и Викарни Епископ Ремезијански, господин Стефан Шарић.

Говорећи на промоцији, академик проф. др Рајко Кузмановић рекао је, да се на изради Енциклопедије ради већ осам година, напомињући да то није дуг период с обзиром да су то специфичне књиге и да их не пише појединац, већ група стручњака за одређене области. „Циљ објављивања Енциклопедије je, да она буде велики приручник за сазнања да је на подручју Републике Српске бујао живот вековима и да она није земља непозната, него међународни субјект. Ми градимо Енциклопедију као специфичан израз достигнућа културе, науке, образовања и дарова људског ума у Републици Српској. Данашња промоција је у част науке и веома сам захвалан људима попут проф. др Милана Недељковића који носе барјак оваквих дешавања“, рекао је Кузмановић.

Академик Јањић је истакао да се ради о лексиколошком делу општег типа, ослобођеног предрасуда и идеологије у коме су обрађене области културе,историје, екологије, науке, политике и уметничког стваралашства. „Желимо да спречимо извртање историјских чињеница како би сачували биће народа које живи у Републици Српској“, казао је Јањић.
Викарни Епископ Ремезијански, господин Стефан Шарић и др Мирослав Перишић, такође су у свом обраћању истакли значај Енциклопедије за историју народа на тим просторима.

Први том Енциклопедије објављен је 2017. године и у њему су обухваћене одреднице са почетним словима A i Б, има 783 странице формата A4, садржи 1.303 одредница, 271 пододредницу, 372 фотографија и 32 карте.
Други том објављен је 2018. године и обухвата одреднице са почетним словима В и Г, има 760 страница формата A4, садржи 1450 одредница, 222 поодреднице, 520 фотографија и 17 карата. На његовој изради, ангажована су 324 аутора окупљена у 16 стручних тимова.
Представљању Енциклопедије Републике Српске присуствовале су истакнуте личности научног, јавног и културног живота Републике Србије, Републике Српске, као и велики број грађана.