A A A

izlet Brankovina

СЕНИОРИ ОБИЛАЗЕ БРАНКОВИНУ

7 нов 2019

Други пут ове недеље Градска општина Врачар организује бесплатни излет за врачарске сениоре. Колико је интересовање за овај општински програм, показује све већи број пензионера који се пријављује за излете.

По речима и реакцијама сениора, организација, дестинације и брига о њима током пута је на највишем нивоу.

И данас је председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић пожелео срећан пут и добар провод суграђанима.

Данашња тура је Бранковина и манастир Лелић. Бранковина је знаменито место града Ваљева у оквиру кога постоје две културно – историјске целине. Црква Светих Арханђела, задужбина Проте Матеје Ненадовића, са драгоценом црквеном ризницом у виду својеврсне музејске збирке. У непосредној близини цркве је група надгробних споменика из 19. века, њих око двадесетак. Овде су сахрањени бројни чланови породице Ненадовић, али и виђеније личности неких других породица из Бранковине.

У Бранковини је позната песникиња Десанка Максимовић провела детињство, а у црквеној порти, нешто даље од саме цркве налази се и њен гроб.
Манастир Лелић се налази у истоименом селу, на територији града Ваљева. Манастир је задужбина Владике Николаја и његовог оца Драгомира Велимировића.