A A A

SASTANAK SAVEZA MNRO SRBIJE I LOKALNIH UDRUŽENJA

САСТАНАК САВЕЗА МНРО СРБИЈЕ И ЛОКАЛНИХ УДРУЖЕЊА

7 феб 2020

Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије (Савез МНРО Србије) одржао је данас у сали Општине Врачар састанак са представницима својих локалних организација из Србије, а присутним гостима добродошлицу је пожелела заменик председника Градске општине Врачар Радмила Сарић.

„Драго ми је да смо домаћини овог скупа. Општина Врачар током свих ових година врло интензивно ради на побољшању услова живота и рада особа са инвалидитетом. Ми смо 2018. године усвојили Стратегију за унапређење приступачности Градске општине Врачар за период од 2018. до 2025. године. Стратегија се односи на период од седам година, и сваке две године доносимо акциони план. Циљ нам је да Врачар буде Општина у којој су сви грађани равноправни, без обзира на лична својства, старост или неке друге проблеме“, истакла је Радмила Сарић и додала да Стратегија подразумева активности које обезбеђују свим грађанима једнаке услове и једнаку приступачност свих објеката који постоје на територији општине.

Говорећи о пројектима које је Општина Врачар спровела у последње две године, она је посебно истакла да су урађене три рампе на три основне школе, и на тај начин су оне постале потпуно приступачне за особе са инвалидитетом, мајке са колицима и све друге особе.

„Ове године завршавамо још три рампе, на три средње школе и тиме потпуно обезбеђујемо услове за коришћење тих простора свима, без обзира на лична својства. Такође смо обезбедили  услугу превођења на знаковни језик. Спровели смо и неколико јавних радова за особе са инвалитидетом. Поред тога, ми смо успоставили сарадњу са свим удружењима која се налазе на нашој територији, као и са појединим републичким удружењима. Посебно бих истакла сарадњу коју смо успоставили са хуманитарном организацијом ‘Дечје срце’“ истакла је Радмила Сарић и свим присутнима пожелела да све о чему ће данас говорите помогне на унапређењу њиховог рада и доведе до тога да сви у Србији буду равноправни без обзира на лична својства и проблеме.

У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присутнима се обратила вршилац дужности помоћника министра – Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

„Посебно ми је драго што смо данас на Општини Врачар, Општини која је заиста пуно урадила и показала да су особе са инвалидитетом приоритет, како Општине, тако и Министраства. Општина Врачар је једна од ретких која је донела Стратегију и заиста заједнички и тимски радимо све стратешке пројекте“ изјавила је Биљана Барошевић.

Тема данашњег састанка било је представљање плана рада Савеза и локалних удружења за 2020.годину, као и информисање о тренутној ситуацији у раду Удружења. Представници Удружења били су позвани да изнесу како јаке, тако и слабе стране везане за свој рад, недоумице, питања и сугестије. Ово је први у низу састанака, који ће се у будуће одржавати квартално.

Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Србије (Савез МНРО Србије) је добровољно, хуманитарно, невладино, недобитно и нестраначко удружење, основано на неодређено време у циљу унапређења права и положаја ментално недовољно развијених особа и особа са вишеструким развојним сметњама на територији Републике Србије.

Чланице Савеза могу бити регистрована удружења за подршку ментално недовољно развијеним особама и њиховим породицама, која прихватају циљеве Савеза и Статута. Савез окупља преко 60 локалних удружења на територији уже Србије.