A A A

SC "Mirko Sandić"

ЕКСПОНАТИ У ЧАСТ ВАТЕРПОЛИСТЕ МИРКА САНДИЋА

16 јун 2020

Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић и секретар Секретаријата за спорт и омладину Града Београда Драгана Белојевић свечано су отворили спомен обележје прослављеном југословенском ватерполисти Мирку Сандићу, у просторијама Спортског центра на Врачару које носи његово име. Свечаности су присуствовали чланови Већа Општине Врачар Биљана Ракић, Дарко Миленковић и Александар Бановић, као и чланови породице прослављеног спортисте.

„Данас смо овде са породицом Сандић, која је уступила ове експонате нашем Центру. Јако сам поносна што је таква звезда, један такав спортиста, оставио експонате нашој Општини. Био је велики човек и боем, жене су га волеле, а што је најбитније уврштен је у кућу славних. Као градски секретар могу да обећам да ћемо се трудити да овај Центар, који носи његово име, засија његовим сјајем“, изјавила је Драгана Белојевић.

Први човек Општине је истакао да му је драго што је данас отворен малтене један музеј великом човеку као што је био ватерполиста Мирко Сандић, који је прославио југословенски и српски ватерполо. „Градска општина Врачар је од 2016. године много помогла овај спортски центар. Обновљена је фасада, замењена столарија, постављено лед осветљење и решен проблем грејања и вентилације. Више нема котларнице која је била највећи загађивач. Ми смо успели да са руководством Центра преуредимо да то буде савремен систем грејања и вентилације“, закључио је председник Недељковић.

Представници породице Сандић захвалили су се на великој части која је указана прослављеном ватерполисти. „Мој тата је био велики Врачарац и велики део свог живота је провео на овој Општини, где је нажалост и преминуо. Био је велики заговорник да се изгради базен, јер је овај Центар раније имао само боксерски, кошаркашки и рукометни терен. Он је својим утицајем успео да помогне да се изгради базен, као и на Бањици, где је и дан данас његов вољени клуб Партизан. Надам се да ће многи млади да уживају и да ће овде стасавати нове генерације ватерполиста, кошаркаша и других спортиста“, закључила је ћерка великом спортисте Маја.

Спортиста који је обележио југословенски и светски ватерполо Мирко Сандић рођен је 1942. године у Београду и носилац је трофеја Међународног Олимпијског комитета. Његово име носе спортски центар на Врачару и једна београдска улица.

СЦ „Врачар“ је саграђен 70-их година прошлог века и био је намењен деци, омладини, радним људима и грађанима Врачара. Данас, промењеног назива, али на истој локацији, Сјеничка 1, СЦ „Мирко Сандић“ је отворен како за своје комшије, тако и за све друге људе, жељне рекреације и здравог начина живота.