A A A

servis podrske u komunikaciji i mobilnosti osoba sa invaliditetom

СЕРВИС ПОДРШКЕ МОБИЛНОСТИ И КОМУНИКАЦИЈЕ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

16 јун 2020

У циљу унапређења квалитета пружања услуга особама са инвалидитетом и како би им се повећала доступност и приступ информацијама Градска општина Врачар успоставила је међуопштинску сарадњу са Градском општином Савски венац и градовима Нови Сад и Београд, кроз пројекат „Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања Сервиса подршке у мобилнсоти и комуникацији“.

Тим поводом у просторијама Градске организације глувих Београда одржана је промоција Сервиса подршке у мобилности и комуникацији, представљени су резултати реализованог пројекта међуопштинске сарадње, који је подржала Влада Швајцарске конфедерације у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе. Презентацији су присуствовали градоначелник Града Београда проф. др Зоран Радојичић, председник и заменик председника Градске општине Врачар Милан А. Недељковић и Радмила Сарић, помоћник градоначелника Града Новог Сада Љиљана Коковић, начеланци Управе Града Београда и Градске општине Врачар Сандра Пантелић и Гордана Баста, и члан Већа Градске општине Савски венац Урош Трипковић.

„Сваком је потребна помоћ, у различитом сегменту, различитог интензитета, у различитом тренутку. Овај догађај је важан из више разлога, пре свега да људима са инвалидитетом – слепима и глувима омогућимо да дођу до сервисних информација, јер сви знамо колико нам је значајно да у правом тренутку имамо праву информацију где се шта дешава, као и да ако постоји неки проблем у граду на време будемо информисани. Такође, врло је важно поменути да постоји међуградска сарадња између Новог Сада и Београда да се на исти начин, истим концептом реши проблем, као и међуопштинска сарадња с обзиром да су и Врачар и Савски венац укључени у пројекат помоћи људима са инвалидитетом. Важно је да имамо апликацију кроз коју ће и глуви и неми да имају начин да сазнају информацију и овај сервис је стога важан и иновативан. верујем да ће ово бити концепт који ће и осталим београдским општинама омогућити да по истом моделу функционишу и помогну овим људима“, изјавио је градоначелник Београда.

„Задовољство ми је што се промоција одржава у Градском центру за глуве Београда, који се налази управо на Врачару. Захваљујући помоћи Владе Швајцарске, Министарству државне и локалне самоуправе покренут је један значајан међуопштински и међуградски пројекат, а односи се на помоћ у организацији сервиса помоћи глувонемим особама у комуникацији и у њихово што веће укључивање у живот и рад. Кроз овај пројекат покреће се апликација за мобилни телефон ‘Помоћ за све’ и ‘ СОС позив за глуве’ што ће омогућити корисницима да дођу у контакт са свим значајним информацијама и да буду равноправни чланови друштва у свим сферама живота. То је за мене и као председника општине, и као доктору, веома значајно да овај Центар има све те могућности и апликације. Данас ће им бити уручен и штампач на Брајевом писму“, рекао је председник Недељковић и закључио да Општина Врачар има дугу традицију помоћи глувонемим и хендикепираним лицима и да жели да утиче да и остале општине организује овакве активности.

Помоћник градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић истакла је да је ово била изузетна прилика да се размене знања, искуства и примери добре праксе, да таргетирају проблеми и, у оквиру сервиса за подршку мобилности и комуникације, пронађу решења. „Данас ће у оквиру пројекта Граду Новом Саду бити додељен штампач на Брајевом писму, чиме ће се омогућити боља доступност информација, сервисних и других материјала који ће бити од великог значаја за све слепе и слабовиде особе потписнице овог Споразума. Желим да се захвалим донаторима, СКГО; такође да честитам изузетну сарадњу између партнера. Верујем да ћемо и по завршетку овог пројекта наставити да сарађујемо по овом изузетно важном питању – питању приступачности по принципу дизајна за све“, изјавила је Љиљана Коковић.

Председник Градског центра организације глувих Београда Слађана Гордић захвалила се свима што су препознали потребе особа са инвалидитетом и омогућили да се оствари ова међуопштинска и градска сарадња. Она је истакла да је многим глувим људима и организацијама потребна ова апликација која ће испунити најосновније потребе и омогућити да у хитним интервенцијама особе са инвалидитетом могу самостално да обави позив, а не да зависе од комшија, пријатеља или неког ко је у близини и чује, да обави тај позив уместо нас. „Трудићемо се да се ова апликација и сервис подршке што боље развије и буде одржив. Иницираћемо да сви буду укључени у сервис подршке и будемо добар пример осталим градским општинама. Желимо да због баријера у комуникацији пројекат проширимо и на друге општине које ће препознати потребу заједнице глувих“, закључила је Слађана Гордић.

Током промоције представљана је апликације „Инфо за све“ и „СОС позив за глуве“ , а такође су представници Градске општине Савски венац уручили рачунарску опрему и штампач на Брајевом писму Граду Новом Саду. Такође, присутни су позвали све остале градове и општине да се придруже сарадњи, а Град Краљево је већ кроз сарадњу са Општином Врачар показао интересовање да постане партнер.

Међуопштинска сарадња између Града Београда, Града Новог Сада и градских општина Врачар и Савски венац успостављена је у циљу оснивања сервиса подршке у мобилности и комуникацији за особе са инвалидитетом, којим се пре свега повећава доступност и приступ информацијама, увођењем нових приступачних информационих и комуникационих технологија. У том циљу обезбеђена је опрема коју заједнички користе сви потписници споразума:
– апликација са сервисним информацијама у аудио формату и на знаковном језику,
– СОС апликација за мобилне телефоне која омогућава глувима да у хитним ситуацијама у било које доба дана позову тумача за знаковни језик,
– Штампач на Брајевом писму који користе сви потписници споразума према својим потребама за штампање информативних материјала на Брајевом писму.