A A A

Ornament za decu

РАДИОНИЦА ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ ЗА ДЕЦУ „ОРНАМЕНТ ЗА ДЕЦУ“

9 јан 2020

Свесловенско књижевно друштво је током децембра 2019. године организовало радионице примењене уметности за децу на тему средњовековног орнамента под називом „Орнамент за децу – радионице примене српског средњовековног орнамента у савременом дечијем стваралаштву“. Пројекат су подржали Градски секретаријат за културу Града Београда и Градска општина Врачар. Радионице су се одржавале недељом у просторијама Задужбине „Здравко В. Гојковић“ у Дубљанској 10, на Врачару, где је смештено и Свесловенско књижевно друштво. Одржане су три радионице у трајању од по три сата, за две групе од по 10 полазника, све ученика V разреда основне школе „Јован Миодраговић“. Радионице су водили проф. др Маријана Пауновић са Факултета примењене уметности у Београду и мр Данијел Пауновић, наставник у Београдској уметничкој школи за дизајн и нове медије.

„Орнамент за децу“ је пројекат интердисциплинарног карактера намењен основцима у оквиру којег су организоване радионице које су омогућилe полазницима да се баве различитим уметничким дисциплинама и реализују своје идеје у одређеним областима примењене уметности, упознавајући и ликовно истраживајући српски средњовековни орнамент.

Циљ пројекта био је да се приближе ове естетске вредности деци и да, будећи им машту, подстакне њихов сопствени уметнички израз и жеља за креацијом и игром.