A A A

Sadnja stabala u Karadjordjevom parku

САДЊА НОВИХ СТАБАЛА У КАРАЂОРЂЕВОМ ПАРКУ

30 јан 2020

Заменик председника Градске општине Врачар Радмила Сарић и помоћник председника Градске Општине Александар Видаковић обишли су радове на садњи нових стабала у Карађорђевом парку. Радници ЈКП „Зеленило-Београд“данас ће у току дана у Карађорђевом парку засадити 15 нових стабала високог квалитета и то 12 стабала липе (Tilia) и три стабла дивљег кестена (Aesculus). У току јучерашњег дана у Карађорђевом парку вршена је припрема садних јама за данашњу садњу, а извршено је и уклањање три потпуно сува стабла (две липе и стабло граба). Сва три стабла су исечена из безбедносних разлога, због тога што су представљала потенцијалан ризик за кориснике парка.

У задње три године у Карађорђевом парку је засађено 68 стабала . У оквиру актуелне пролећне садње, осим у Карађорђевом парку, пет стабала је посађено у Чубурском парку, два на зеленим површинама код Храма Светог Саве и седам у Неимарском парку“, рекао је Владан Јончић руководилац подручја Врачар ЈКП „ Зеленило –Београд“.
Током сваке године, ЈКП „Зеленило-Београд“ на јавним зеленим површинама, новим садницама вишеструко надокнади број сувих или оболелих стабала која су морала бити уклоњена. Садња нових стабала се врши на унапред планираним локацијама. Стабла се саде на површинама које су пројектом предвиђене за садњу, како би се обезбедили адекватни услови за њихов развој и опстанак.

Руководство Општине се труди да на јавним зеленим површинама засади што више стабала чиме се зелени фонд општине изнова обнавља и повећава, да се уклоне стабла или делови стабала, која су сува, оболела или физиолошки презрела и са аспекта безбедности критична имајући у виду велику одговорност према суграђанима. Најважније је да се озелени територија Врачара и грађани воде здравији живот. Зато дрвеће игра суштинску улогу у пречишћавању ваздуха. Дрвеће је веома важан ресурс заједнице и важан део урбаног пејзажа.Једно дрво може да произведе око 145 кг кисеоника годишње, што је довољно за две одрасле особе.