A A A

Skupština planinarsko sportskog kluba pobeda

СКУПШТИНА ПЛАНИНАРСКО СПОРТСКОГ КЛУБА ПОБЕДА

30 јан 2020

Планинарско спортски клуб „Победа“ из Београда, одржао је 72. годишњу Скупштину у свечаној сали Градске општине Врачар.

Присутнима се обратила заменик председника Општине Врачар Радмила Сарић: „Имамо срећу да се један овако успешан клуб налази баш на Врачару. Настојаћемо да их и убудуће подржавамо, а у сарадњи са школама, мотивишемо децу и родитеље да се укључе у активности овог клуба и самим тим врате природи и здравом начину живота“.

Годишња Скупштина је увек повод да се сумирају достигнућа у претходној години. Извештај о активностима једног од најмасовнијих клубова на Балкану, поднео је председник Европске пешачке федерације (ЕRA) Борис Мићић и том приликом рекао: „ Под вођством дугогодишњег председника Владислава Матковића, ПСК „Победа“ у прошлој години извео је 389 акција у којима је учествовало 13.868 планинара. Традиционално, планинари освајају врхове и до 6000 м. Клуб има запажене резултате и у оријентирингу, учествује у такмичењима у трекингу, планинском трчању и планинској оријентацији. Одржана је традиционална манифестација „Дан чистих планина“ на којој се окупило 1587 учесника из 77 клубова, затим 38. Меморијал „Чика Душко Јовановић“ у оријентирингу, чије су се трке бодовале за светску ранг листу, као и остале бројне активности овог Клуба које негује дружење, пријатељства, контакт са природом и у чијим активностима учествују често и целе породице“.

Планинарски спортски клуб „Победа“ је најбројнији планинарски клуб у Србији са преко 2500 чланова и највећим бројем акција и похода. Основне активности клуба су: планинарење, пешачење, трекинг, спортска оријентација, алпинизам, и надасве дружење са људима разних професија, националности, које све повезује хуманост и љубав према природи.Основан је 1948. године као секција Спортског друштва „Победа“ банкарских радника Београда. Спортско друштво се после извесног времена угасило, али захваљујући групи планинарских ентузијаста на челу са Душаном Јовановићем – Чика Душком, преживело је гашење матичног друштва и временом стасало у једно од највећих и најпознатијих планинарских друштава Србије. Дугогодишњим пожртвованим радом својих чланова и мудрим и домаћинским руковођењем Друштвом тридесетогодишњег „Побединог“ председника пок. Чика Душка, Друштво »Победа« поседује не мала материјална добра.