A A A

GODIŠNJA IZLOŽBA RADOVA POLAZNIKA UMETNIČKO - OBRAZOVNIH PROGRAMA ŠUMATOVAČKE

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА РАДОВА ПОЛАЗНИКА УМЕТНИЧКО – ОБРАЗОВНИХ ПРОГРАМА ШУМАТОВАЧКЕ

11 јан 2020

У галерији Градске општине Врачар члан Већа Мирјана Митровић отворила је Годишњу изложбу радова полазника уметничко – образовних програма Центра за ликовно образовање – Шуматовачка.

Овом изложбом су обухваћени радови полазника Цртања и сликања настали у класама мр Коче Огњановића и мр Милана Тепавца Тарина, Вајања у класи Дуње Трутин, Мозаика и Византијског сликарства (иконописања) у класи мр Александра Пантића, Графичког дизајна и дигиталног ликовног обликовања у класи Вање Додига. Радови су настали у оквиру наших атељеа (сликарског, вајарског, графичког и студија на спрату) током 2019. године, редовним похађањем од стране полазника различитих старосних група. Обухваћене су различите технике рада, тематике, као и стилови у раду, јер Шуматовачка и након свих ових година постојања, тежи да, поред пружања образовања у ликовном стваралаштву, негује и разноликост у раду сваког од својих полазника понаособ.

Шуматовачка је основана као Школа на свежем ваздуху, намењена деци и младима, који су проводили своје слободно време на сунчаној страни врачарске падине, у једном креативном и радном окружењу. Основна делатност установе је била: образовно-васпитна са пружањем основног знања из области цртања, вајања, историје уметности и књижевности и ширење ликовне културе. Данас наша делатност огледа се у испуњавању слободног времена креативним и стваралачким процесима. Фокус рада нису више само деца и млади, већ и сви остали заинтересовани за ликовно стваралаштво. Као и наши полазници, и Шуматовачка је кроз време расла и развијала се у једну значајну установу културе града Београда. Установу која, не само да има дугу традицију постојања, већ и озбиљан и свеобухватан ликовно-педагошки рад са својим полазницима. Кроз програме цртања, вајања, графичког дизајна, графике, мозаика, сликања, иконописа итд. шири своје садржаје и омогућава свима који су заинтересовани, узраста од 3 до… година да у оквиру наших професионалних атељеа раде и стварају. Шуматовачка пружа један занимљив уметнички простор за рад и позива све заинтересоване грађане да се опробају у тој области како би стварали сопствене занимљиве ликовне садржаје.