A A A

Sastanak sa gradjanima

САСТАНАК СА ГРАЂАНИМА ПОВОДОМ ИЗРАДЕ ПЛАНА РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ УЛИЦА: КРАЉА МИЛАНА, БЕОГРАДСКЕ, ЊЕГОШЕВЕ И СВЕТОЗАРА МАРКОВИЋА

24 мар 2021

Руководство Градске општине Врачар разговарало је данас са становницима општине поводом израде Плана детаљне регулације за подручје између улица: Краља Милана, Београдске, Његошеве и Светозара Марковића, и том приликом их детаљније информисала везано за покренуту процедуру. Како је информација о Раном јавном увиду везано за подручје четири наведене улице изазвао велико интересовање међу грађанима који живе у близини наведене локације, састанак је организован са циљем да се Врачарци активно укључе у расправу, односно да изнесу предлоге и сугестије у фази Раног јавног увида поводом израде наведеног Плана.

Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић поздравио је присутне и истакао да су представници Општине и Урбанистичког завода Београд организовали састанак како би све заинтересоване Врачарце упознали са детаљима израде Плана детаљне регулације на потезу између улица Краља Милана, Београдске, Његошеве и Светозара Марковића.

„Грађани су изнели своја размишљања и предлоге. Сва удружења и грађани Врачара позвани су данас да присуствују дискусији и презентацији Плана, а директорка Урбанистичког завода града Београда мр Весна Тахов са сарадницима и руководство Општине отворено је да одговори на сва питања грађана на том потезу око Славије. Општина Врачар је отворена за сарадњу, разговор и сугестије, јер су грађани Врачара у првом плану и ово је први састанак у низу на ову тему“, закључио је први човек Општине и подсетио да је у новембру претходне године одржан састанак са представницима три удружења, на којем је присуствовао и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, и на којем је разговарано о изградњи и реконструкцији на територији општине.

Директор Урбанистичког завода Београд изјавила је да се тренутно налазимо у фази израде раног јавног увида. „Оно што бих ја волела да објасним свим грађанима Београда је да радни јавни увид  пре свега служи да се грађани упознају са територијом на којој се ради неки  План детаљне регулације.  Такође, то је тренутак у којем ми показујемо шта је планом вишег реда планирано на том простору и када се обраћамо свим институцијама и заинтересованим грађанима да дају своје предлоге и сугестије. Што се тиче простора ткз. Митићеве рупе, он је анализиран из  ’40-их година када је Митић кренуо да формира свој први објекат, нажалост та идеја и пројекат није спроведен. Након тога у послератном периоду, па све до данас одрађена су бројна конкурсна решења, која су имала различит начин сагледавања овог простора Славије. Наше решење које смо ми представили у Раном јавном увиду, је конкурсно решење из 2005. године, које је дало не само уређење овог блока, већ читавог блока око Славије. По том конкурсном решењу и по нашем садашњем предлогу на простору Митићеве рупе је планирано 50% заузетости зелених површина, а само на 50% се даје могућност да се планира нека градња. Од услова имаоца јавних овлашћења и сугестија које ћемо добити у току Раног јавног увида тај проценат заузетости изграђених објеката ће се преиспитати или померити, или улепшати, или урадити на неки други начин“, закључила је директорка Весна Тахов и истакла да се налазимо на самом почетку где грађане упознају самом обухватом Плана и да тек предстоји израда Нацрта плана.

Поред председника Градске општине Врачар проф. др Милана А. Недељковића и директорке Урбанистичког завода Београд мр Весне Тахов, дипл.инж.геол, састанку су присуствовали и заменик председник Општине Врачар Дејан Рибаћ, начелник Управе општине Врачар Гордана Баста, члан Већа Рајко Танасијевић, помоћник председника Марко Никић и шеф Кабинета председник Никола Јеленковић.