A A A

OŠ "Siniša Nikolajević"

Еколошка акција ГО Врачар у ОШ „НХ Синиша Николајевић“

11 јун 2021

Општина Врачар је прва организовала и почела да спроводи еколошки пројекат у Србији заједно са „Еколозима без граница“, покрет основан 2020.године, на челу са Европском Унијом. Почетна локација у овој акцији данас је била Oсновна школа „НХ Синиша Николајевић“.

Наставном кадру и ученицима трећег разреда обратио се председник Општине проф. др Милан А. Недељковић, нагласивши значај рециклирања, у овом случају батерија, по природу и екологију. Упркос великом броју материјала присутног у савременом образовном систему, недостаје садржај који оцртава примере свакодневне праксе у основним школама, истакао је Недељковић.

„Идеја је да ђаци све батерије, као отпад, одвоје од природе и ставе у једну кутију преко распуста, затим да је у септембру предају својим учитељима. Те кутије са батеријама отићи ће у поједине европске градове који имају специјалне, рециклажне уређаје који штетеним материјама, као што је жива и литијум, онемогућавају присутност у природном циклусу исхране. На један забаван и креативан начин ученици постају активни учесници у очувању природе и своје околине,“ рекао је проф. др Милан А. Недељковић.

Члан општинског Већа, Драги Лукић нагласио је да је врло важно да се са еколошком едукацијом почне са децом предшколског узраста и ђацима у прва четири разреда основне школе, јер они касније имају предзнање за комплексније теме и постају едукатори старијима у својој околини.

Управо активно учествовање наставника и ученика у еколошко – образовном процесу даје посебну вредност овој акцији и оваквом приступу екологији.