A A A

Dan zastite zivotne sredine

НА ВРАЧАРУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

7 јун 2021

Поводом Светског дана заштите животне средине Центар за промоцију науке је у суботу, 5. јуна, грађанима Врачара представио пројекат TeRRIFICA, у оквиру кога су пролазници имали прилике да обележавају тачке на којима их погађају последице климатских промена, да разговарају са стручњацима и предлажу решења.

На платоу испред зграде Општине Врачар постављена је мобилна мини метеоролошка станица, уз стручни тим пројекта TeRRIFICA, који већ годину дана мобилишу грађане Београда да дају свој допринос климатским изазовима у Београду.

Ова станица грађанима пружа информације о садржају и функционисању онлајн алата belgrade.terrifica.eu који служи за мапирање климатских изазова у Београду, уз основне информације о времену, клими и климатским променама. Такође, грађани се информишу о томе како својим активностима могу да утичу на стварање креативних и иновативних решења која ће помоћи у борби против климатских промена. Учешћем у овом пројекту, они могу да обележе и добре и лоше примере прилагођавања на климатске промене са којима се свакодневно сусрећу, а ово је прилика да неке од њих буду конструктивно решени.

У периоду од јуна 2020. до маја 2021. године, колико је интерактивна мапа доступна грађанима, на простору региона Београда укупно су обележене 374 тачке, на којима се осећају позитивни и негативни ефекти климатских промена, сврстани кроз пет категорија: температуру, воду, ветар, ваздух и земљиште. На овај начин грађани, уз претходно креирање налога на интерактивној мапи, постају део огромне истраживачке мреже, дају допринос науци и постају и сами научни истраживачи.