A A A

sastanak sa direktorima

Обележен Међународни дан за смањење ризика од катастрофа формирањем Тима за јачање отпорности образовних установа на катастрофе

13 окт 2021

Поводом обележавања 13.октобра, Међународног дана за смањење ризика од катастрофа, одржан је састанак са директорима врачарских основних школа, на тему јачања отпорности заједнице на ризике од катастрофа, односно школа, посебно имајући у виду јачање спремности наставника, директора и деце у случају земљотреса или пожара, односно реаговања и спасавања у ванредним ситуацијама.

„Када су у питању природне катастрофе и ванредне ситуације, као што су на пример земљотреси и пожари, и образовне установе треба да одговоре на изазове и ризике. Од великог значаја је учешће образовних установа у оваквим активностима, а све у циљу подизања спремности тих установа на ризике од елементарних непогода. Превентивне мере су најважније у процесу смањења ризика од катастрофа, у који треба да се укључе деца најмлађег узраста, јер она преносе знања својим вршњацима, али и едукују родитеље“, изјавио је Драги Лукић, члан Већа задужен за образовање.

Директори су показали велику мотивисаност и жељу да се укључе у активности, прадлажући идеје за њихову ефикаснију реализацију. Исказали су захвалност за иницијативу Општине Врачар, схватајући важност питања безбедности и сигурности деце у школама, посебно када су у питању ванредне ситуације и управљање ванредним ситуацијама.

„Данас смо предложили формирање Тима за подршку образовним установа за јачање отпорности на ризике од катастрофа, од стране председника Градске општине Врачар. Поред представника Општине, тим ће чинити представници школа, повереници за цивилну заштиту и Црвени крст Врачар. На овај начин желимо да учинимо наше школе безбедне и децу сигурним у њима, када се деси нека ванредна ситуација-пожар или земљотрес. Циљ будућих активности је да наставно особље едукујемо како да реагују у ванредним ситуацијама, како да заштите децу, спроведу евакуацију до безбедног места окупљања. У овој области сарађујемо са градом Краљевом, који нам пружа одређена знања, с обзиром да имају највише искуства када је реч о катастрофама. Данашњи дан Краљевчани обележавају на терену, спровођењем вежбе евакуације у свим основним школама, а ми формирањем Тима и успостављањем сарадње са вама, директорима школа, за јачање спремности наставника и деце”, саопштио је Дарко Миленковић, члан Већа задужен за пројекте.

Састанку су присуствовали Никола Прица, секретар Црвеног крста Врачар, Ирена Лакобрија Делић, шеф Одсека за пројекте и Драган Јанковић, задужен за послове ванредних ситуација, који ће бити чланови новоформираног Тима.