A A A

izlet

ДРУЖЕЊЕ СЕНИОРА НА ЈЕДНОДНЕВНОМ ИЗЛЕТУ

18 нов 2021

Бесплатни излети за најстарије суграђане, које Градска општина Врачар организује у оквиру пројекта „Сениори упознају Србију“, представљају незаборавно искуство и прилика да се пензионери упознају или подсете најлепших предела наше земље. По магловитом и хладном новембарском јутру, сениоре је пред полазак на пут поздравио председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић.

„Бесплатни излети су део редовних активности Општине Врачар. Данас ћете обићи Шумадију, једну од најлепших регија Србије, која је добила име управо по многобројним шумама које прекривају овај краја. Важно нам је да проводите активно треће доба, да се дружите, а Градска општина Врачар ће наставити да спроводи активности са циљем побољшања квалитета живота наших најстаријих суграђана“, истакао је први човек општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић.

Шумадијски округ налази се у централном делу Србије.  У оквиру обиласка ове регије сениори ће посетити Аранђеловац, Тополу и Опленац, а након тога ће за њих бити организован ручак на којем ће моћи да размене утиске са путовања.

Град изузетне културе и предивне природе Аранђеловац смештен је у подножју планина Букуља и Венчац, и представља једну од најзначајнијих бања и лечилишта у нашој земљи. Након обиласка малог шармантног града у срцу Шумадије, сениори су се упутили ка Тополи и Опленцу. Црква Светог Ђорђа и маузолеј династије Карађорђевић налази се на Опленцу, брду поред Тополе. Кнез Александар Карађорђевић је прво подигао винограде на Опленцу, док је краљ Петар I Карађорђевић започео зидање маузолеја. Поред цркве и маузолеја налази се и кућа краља Петра, краљева винарија и виногради.