A A A

Члан Већа Биљана Ракић панелиста конференције о финансијској писмености младих

25 мар 2021

Партнер Global Money Week-a, Casa Forte из Београда, је трећу годину за редом реализовао активности које су запажене од стране ОЕЦД на тему финансијске едукације омладине.

Светска недеља новца одржава се у циљу подизања свести младих о финансијској писмености, управљању новцем и финансијама и развоју предузетничких вештина на креативан и интерактиван начин.

Светска недеља новца обележена је у више од 165 земаља света уз учешће преко 32 милиона младих.

Овогодишња тема светске недеље новца је: Води рачуна о себи, води рачуна о свом новцу; а пратећи слогани су: Учи. Штеди. Заради.

Конкретне поруке младима су:
1. Научите паметно да управљате новцем,
2. Штедите за своју будућност,
3. Заради за себе и своју породицу.

Дана 23.03.2021. традиционално у последњој недељи марта, је организована регионална конференција на тему значаја финансијске писмености младих. Панелисти су били: Биљана Лазаревић сениор консултант Casa Forte, проф. др Лидија Барјактаровић Универзитет Сингидунум, Трајанка Милановска Алексова финансијска директорка Плива Северна Македонија и чланица Контролинг бизнис центра, Скопље, Ренато Очко генерални менаџер Контролинг Когноско Хрватска и Биљана Ракић члан Већа Општине Врачар за социјалну и дечју заштиту.

Публика су били еминентни стручњаци из праксе, представници удружења који подржавају иницијативе у функцији повећања финансијске писмености, студенти и представници Привредне коморе Србије и малих и средњих предузећа.

Панелисти су говорили о значају финансијске писмености у свакодневном пословању, за каријерни развој, за дугорочне животне и пословне планове.
Посебну пажњу финансијској едукацији омладине и деце су посветиле Биљана Лазаревић, професорка Барјактаровић и Биљана Ракић, која се највишео осврнула на управљање личним финансијама.

Испред организатора догађаја, Casa Forte, учеснике и панелисте је поздравила Биљана Лазаревић. Она је истакла да су финансијска писменост и едукација део стремљења Casa Forte да се примени структуиран приступ у свакодневним животним околностима и у послу.
Биљана верује да отпор према бољем упознавању са финансијама настаје због честог изједначавања финансија и књиговодства, али књигиводства као мануелног књижења, које су у савременом добу заменила софтверска решења, али и даље носи печат мање занимљивог занимања.

Финансије су крајње креативне, логичне и дају могућност бескрајних ситационих анализа у смислу „шта ако? -шта ако купим ципеле или хаљину, да ли да инвестирамо у опрему или отварање нових тржишта итд. Онлине пословна симулација Coin&Fund одсликава концепт „if-then“ и повезује привредну праксу са финансијама на једноставан начин, превођењем свакодневних пословних активности у бројеве.
Она је говорила и о региналном повезивање и искористила прилику да најави конференцију која ће за тему имати Продају и продајни контролинг, 28.јуна 2021 године.
Професорка Барјактаровић је истакла да су Универзитет Синигиднум и Casa Forte на адекватан начин Светску недељу новца промовисали у Републици Србији, уважавајући чињеницу да према истраживањима Светске банке постоји простор за унапређење финансијске иннклузије код младих, старости од 15-24 године, нарочито применом дигиталних алата и друштвених мрежа. Сходно томе, 2019.године су обележили Светске недељу новца такмичењем у едукативно пословној симулацији Coin&Fund у Београду, Новом Саду и Крагујевцу. Тимови су били сачињени од финансијских стручњака из праксе, студената који су овладали симулацијом и др. студената и средњошколаца који су желели да учествују.
Конструктиван тон дискусији дали студенти Пословног факултета у Београду, Михаило Вранешвић (IV година), Јована Јовановић (IV година) и Саво Симић (II година). Они су даље истакли, да ће се увек одазвати иницијативама које ће унапредити финансијску писменост младих.

Панелисти из региона говорили су о контролинг конференцијама, већ одржаној у организацији Kontroling Kognoska и конференцији која нам предстоји 20-21.маја ове године под називом “ Controlling in all area“ у организацији Контролинг бизнис центра, Северна Македонија, о занимању „контролор“ као занимању будућности.

Трајанка Милановска Алексова истиче- ,,Контролинг је управљање из backstage-a“ и ,,Радити више на мозак, а не на мишиће”, Ренато Очко наглашава- ,,Контролинг је посао будућности“.

За највећу похвалу и у духу циљева Global Money Week је излагање Биљане Ракић, чланице већа Општине Врачар за социјалну и дечију заштиту која је изнела конкретну важност управљања личним финансијама, улогом родитеља у образовању деце, разумевању прихода и расхода, односно адеквантих примера шта је имовина, а шта обавеза. Она је предочила да је деци потребно од самог почетка развити свест о новцу и како паметно трошити новац, а све то како би им после у животу било лакше.