A A A

izlozba

У част војводе Петра Бојовића

16 јул 2021

Данас су се испред споменика војводе Петра Бојовића у истоименом парку на Врачару окупили чланови Удружења потомака ратника 1912 – 1920,општинска организација Врачар како би одали почаст легендарном војсковођи поводом 163. годишњице његовог рођења.

Свечаности је присуствовала члан Већа Градске општине Врачар Биљана Ракић која је у име Општине положила венац.

На споменик војводи Петру Бојовићу венац су положили и председници републичког и градског одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920, као и председница одбора на Врачару Слободанка Беговић.

После церемоније полагања венаца у име Градске општине Врачар и председника проф.др Милана А. Недељковића, присутнима се обратила члан Већа Биљана Ракић која је рекла да се општина Врачар залаже за очување традиције, неговање националне историје и чување хероја од заборава.

Потом је у галерији Градске општине Врачар организована изложба „Великани наше славне прошлости“ аутора Љиљане Стевановић „Љис“ председнице ликовне секције Савеза УПРС 1912 – 1920 „Михајло Миловановић“.

Изложбу је отворио члан Већа Градске општине Врачар Драги Лукић, који је подсетио на значај сећања и подсећања на наше славне претке. Општина Врачар негује традицију и увек радо подржава сваку културно – историјску манифестацију која је један од начина да се одужимо великанима наше прошлости, људима који су својим животом и делима исписали странице наше историје, рекао је Лукић.

Присутнима се обратили и в.д. председника ГО Београда СУПРС Иван Стратимировић, музејски саветник Десанка Поповић Митровић и аутор изложбе Љиљана Стевановић „Љис“, посебно нагласивши изузетну сарадњу са Градском општином Врачар, као и захвалност на подршци у очувању традиције и националне историје.