A A A

obilazak-crkve

ОБИЛАЗАК ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

31 јул 2019

Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић обишао је данас са члановима Већа Биљаном Ракић, Александром Бановићем и Драгим Лукићем радове на изградњи Цркве Свете Тројице на Врачару.

„Црква Свете Тројице налази се на граници двеју општина – Врачара и Вождовца. Захваљујући донацијама грађана, али и ангажовању црквених лица, почела је изградња Цркве, која се готово читав век налазила, а и литургија се служила, у просторијама летњиковца војводе Петра Бојовића из 1922. године. Радови су отпочели у септембру прошле године и очекујемо да ће овај велелепни црквени објекат до краја године бити завршен. Сваког празника велики број Врачараца посећује ову Цркву, међу њима сам и ја. Храм Светог Саве и Црква Свете Тројице, заједно са музејом Николе Тесле су и најпосећенија здања на нашој општини“, изјавио је председник Општине приликом обиласка радова.

„Богослужбено место цркве Свете Тројице је на овом месту од 1922. године и непрестано је постојала идеја да се обнови или да се изгради нова црква. Прва фаза радова је била изградња парохијског дома, и то смо завршили 2017. године, а затим су отпочели и радови на изградњи Цркве у септембру месецу 2018. године, дос су темељи освештани октобра 2018. године. Тренутно смо у завршној фази грубих радова објекта – Цркве са криптом, са звоником, палионицом свећа, која има неких 475 квадрата. Надамо се да ћемо до зиме оспособити Цркву за богослужење. Црква се гради искључиво добровољним прилозима верника“, изјавио је старешина Цркве протојереј –ставрофор Милан Топић.

Старешина цркве је истовремено позвао и све грађане Београда, не само Врачарце, да добровољним прилозима, у складу са својим могућностима, помогну у изградњи.

Црква Свете Тројице налази се у улици Господара Вучића број 89. У септембру месецу 2018. године почела је изградња новог здање. Обнова Цркве покренута је акцијом под слоганом „Једна цигла нови храм“. Замисао акције је да свако, ко може, приложи за једну циглу и да се заједничким снагама подигне црква као завештање будућим поколењима.