На платоу у Вишкој улици, у непосредној близини Каленић пијаце, током викенда, одржан је први зимски Street food фестивал „Врачарац“. Тродневна позорница светских кухиња на отвореном измамила је многобројне посетиоце који су уживали у специјалитетима београдске craft food сцене.
Уз подршку Градске општине Врачар, плато у Вишкој био је претворен у идеалну локацију за уживање у савршеном споју хране, пића и музике, у чаробној новогодишњој атмосфери.
Фестивал укуса, мириса, боја и музике, посетила је министарка правде Маја Поповић, која је са председником Општине Врачар академиком проф.др Миланом А. Недељковићем и члановима Већа обишла све учеснике, пожелевши да овакав догађај постане врачарска традиција.
Улаз на фестивал био је бесплатан, а током три дана љубитељи уличне хране имали су прилике да уживају у квалитетној храни, топлим напицима, изванредним посластицама, доброј музици и празничној атмосфери коју су употпунила раскошна светла и шаренолики новогодишњи украси, створивши амбијент зимске бајке.
На „Врачарцу“ смо могли да порбамо америчке бургер, специјалитете јапанске кухиње, аутентичну pizza napolitana, домаће кнедле, италијанске пасте, сјајне кобаје, кинеске нудле и чувене думплинге, пуњена багел пецива и суши у облику мексичког бурита. Кувано вино, топла чоколада, чајеви, кафа и остали напици учинили су фестивал омиљеним местом за окупљање и дружење током викенда.
Овај београдски фестивал уличне хране познат је и по кампањама за заштиту животне средине и један је од првих фестивала у Европи који настоји да максимално смањи употребу пластичне амбалаже. Зато су се уз помоћ Ball Packaging Europe компаније користиле само чаше направљене од чистог алуминијума. Циљ ове иницијативе јесте подизање свести о заштити животне средине и значају који рециклажа има за очување планете Земље.
Street food фестивал „Врачарац“ је био једно хедонистичко , универзално културно искуство које је у своје царство укуса укључило све људе које су дошли. Овај гастрономски доживљај био је дивна авантура коју смо живели пуним плућима три дана.