A A A

ОТКРИВЕНА СПОМЕН ТАБЛА ВОЈИСЛАВУ ВОКИЈУ КОСТИЋУ

20 окт 2016

На згради у Кичевској 1 откривена је спомен табла у знак сећања на композитора и писца Војислава Вокија Костића. Спомен таблу су открили удовица Вера Костић, председник градске општине Врачар Милан А. Недељковић и секретарка за културу Града Београда Ивон Јефтић.

Сећање на Вокија Костића почело је мелодијом из филма „Ко то тамо пева“ коју је на  извео познати хармоникаш Мића, а о Вокију Костићу говорили су аутори који су са њим снимали филмове : Младомир Пуриша Ђорђевић и Слободан Шијан.

Све је било музика, и оно што је само композитор доживаљавао и знао и оно што смо заједно доживљавали. Музика је композиторова прича, Воки Костић је направио специфичан музички израз, који је народ прихватио – истакао је Пуриша Ђорђевић.

Музика даје крила филму. Воки је пронашао специфичан балкански звук, наше запевање је претворио у специфичан и препознатљив звук – рекао је Слободан Шијан.

Захваљујући Граду Београду и Друштву за улепшавање Врачара, данас откривамо спомен таблу још једном великом ствараоцу. О његовом делу су говорили наши еминентни редитељи који су снимали са њим филмове. Као лекар, желим да истакнем још један његов допринос – уочио је проблем гојазности по здравље и написао књигу „Како сам појео самог себе“, која је својим шармом и рецептима утицала на бројне читаоце да сачувају здравље и данас му се захваљујемо и за тај његов списатељски допринос – рекао је председник Градске општине Врачар Милан А. Недељковић.

Пре неки дан, у суседству ове зграде у којој је живео Воки Костић, постављена је спомен табла балерини Јелени Шантић, данас можемо да кажемо да је балерина добила своју музику од Вокија Костића. Ми млади расли смо уз култне филмове, серију и музику Вокија Костића и на нама је да чувамо успомену на његово стваралаштво – рекла је секретарка за културу Града Београда Ивон Јефтић.