A A A

Трибине о здрављу понедељком на Врачару – Недељковић први предавач

20 феб 2017

Градска општина Врачар организовала је вечерас прву од трибина чија ће тема бити здравље, а прву је одржао председник општине проф. др Милан А. Недељковић.

Сваког понедељка у наредном периоду организоваћемо трибине о здрављу на којима ће говорити еминентни стручњаци, изјавио је председник општине Врачар Недељковић који је вечерас одржао прво предавање на тему “ „Акутни инфаркт миокарда – како препознати и лечити“. 

Недељковић, доктор кардиолог, редовни професор Медицинског факултета Универзитата у Београду и гостујући предавач на више светски познатих образовних установа, упутио је суграђане на то како да препознају симптоме те болести, али и начине како да до тога не дође, односно како да смање ризике и могућност да дође до инфаркта миокарда.  

Како је рекао и даље смо трећи у свету по стопи смртности услед кардиоваскуларних обољења, после Русије и Украјине, али је жеља и намера да се то превенцијом промени.

Недељковић је присутне у препуној сали Градске општине, међу којима су били и чланови општинског руководства као и шеф одборничке групе СНС у општинском парламемту Угљеша Мрдић, посаветовао да  обрате пажњу на исхрану, да избегавају стрес, као и да шетају три километра дневно, а указао им је и на симптоме обољења.

Он је указао да је као кардиолог желео да становницима општине, чији је председник, подигне свест о здрављу и да да себе више од свих његових претходника.

„Дошли смо на идеју да у сали општине сваког понедељка у 17,30 сати причамо о најважнијим обољењима, који су први симптоми, како се лече, почели смо од срчаног удара, инфаркта миокарда, како препознати основне симптоме, а већ имамо 11 тема“, рекао је Недељковић и додао да ће о обољењима говорити професори Медицинског факултета, академици САНУ… 

„На пример када се буде говорило о шећерној болести, трибину ће држати најзначајнији ендокринолози, биће речи и о томе како лечити психозе. Врачарци ће тако моћи да добију битне информације“, подвукао је он.

Недељковић је као један од циљева и новина најавио увођење „Врачарских картица“ које ће служити да се грађани са те општине обавештавају о културним догађајима, музичким и здравственим трибинама.

Каже да му је жеља да Врачарци учествују у унапређењу живота у средини где живе заједно са општинским руководством које са своје стране чини све како би живот Врачараца подигли на виши ниво у свим сферама живота.