A A A

Škola za opstanak

„MOTRI I UOČI-PA SAČUVAJ“

24 sep 2019

Udruženje „Škola za opstanak“organizovalo je 20 .septembra 2019. terensku radionicu u Topčideru i na Ušću za učenike i nastavnike pet osnovnih škola Vračara u okviru programa „Motri i uoči-pa sačuvaj“, koji sufinansira GO Vračar.

Dvadeset pet učenika petih razreda bili su u prilici da u neposrednom dodiru sa prirodom steknu sopstvena iskustva i shvate zašto je neophodno da čuvaju prirodu, čiji su i oni sami deo.

Zajedno sa svojim nastavnicama: Danijelom Čubelić iz OŠ „NH Siniša Nikolajević“, Biljanom Antoković iz OŠ „Vladislav Ribnikar“, Katarinom Knežević iz OŠ „Jovan Miodragović“, Nevenom Vlajić iz OŠ „Svetozar Marković“ i Marijanom Jovanović iz OŠ “Kralj Petar II Karađorđević“, po pet najzainteresovanijih učenika iz svake škole, krenuli su na svojevrsno putovanje kroz prirodu i vreme do Topčidera, a potom do Ušća gde su sa splava preko puta Ratnog ostrva teleskopom i dvogledima posmatrali ptice.

Na tragove biološke raznovrsnosti upućivali su ih dr Voislav Vasić, mr Olja Vasić i vođa radionice biolog Jelena Nikolić-Antonijević. Imali su susret sa Miloševim javorolisnim platanom, jednim od najstarih i najlepših u Evropi, obilazk preko dve stotine godina starog hrasta i neobičnog močvarnog čempresa, upoznavanje sa pticama i stanovnicima žabljeg jezera.

Na Topčiderski park, kao mesto susretanja sa tragovima života još u praistoriji i važno mesto za istoriju nastanka srpske države i kulture srpskog naroda, ukazala im je mr Gordana Brun uz podsećanje da je za ovakav izgled Topčidera zaslužan Atanasije Nikolić, naš velikan iz 19. veka, koji je i u škole uveo slavu Sveti Sava.

Sa radnim listovima u rukama (sa slikama biljaka i životinja, fosila, ukrasnih skulptura koje je trebalo pronaći) radoznalo su trčali po Topčideru, beležeći fotoaparatima i telefonima one koje su pronašli, ali i nove koje su sami otkrili. Takmičarski duh i zadovoljstvo što su „ u školi u prirodi“ nisu krili. Na rastanku u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koja je ljubaznošću direktorke Snežane Knežević bila njihov domaćin, i nastavnici i učenici su poželeli da i ubuduće „uče za život“ u prirodi od prirode.

Svi učesnici Terenske radionice dobili su za svoje aktivno učešće nagradu od „Škole za opstanak“ po četiri postera: o biljkama vlažnih staništa, pticama, o čistoj vodi i sanitarnim uslovima i „ne palite trsku-to je moj dom“.