A A A

Projekat Evropa priča

REALIZOVAN PROJEKAT „EVROPA PRIČA“ U SKLOPU DRUGE NEDELJE EVROPE NA VRAČARU

30 maj 2018

Gradska opština Vračar i Udruženje građana Libero, u partnerstvu sa Proni organizacijom iz Brčko distrikta, organizacijom Interkultura iz Skoplja, Javnim zavodom Mladi Zmaji iz grada Ljubljane i međunarodnom organizacijom „Out of the Box International“, kao i predstavnicima lokalnih samouprava iz tih mesta, realizovali su projekat ”Evropa Priča” u periodu od 10. do 13. maja 2018. godine. Ovaj projekat je podržan od strane programa ”Evropa za građane i građanke” Evropske unije i njime je svečano započeta druga Nedelja Evrope na Vračaru.
Oko 400 mladih iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Belgije i Srbije koji su učestvovali na projektu, kao i brojni zainteresovani građani imali su priliku da kroz bogat sadržaj u okviru Evropa Priča projekta bolje se upoznaju sa Evropskom unijom i dobiju pristup objektivnim i tačnim informacijama o vrednostima i političkom sistemu Evropske unije. Realizovan je niz radionica i interkulturalnih aktivnosti na različitim lokacijama na opštini Vračar kroz koje su mladi razgovarali o EU i imali prilike da razmenjuju svoja iskustva u ovoj oblasti, dok je centralni događaj u okviru projekta bila ”Evropa Priča Živa Biblioteka” koja je održana na platou ispred Narodne biblioteke Srbije. Svi učesnici imali su priliku da besplatno iznajme „knjigu“ o temi koja ih interesuje u vezi Evropske unije i da kroz razgovor sa njom razbiju svoje predrasude i informišu se o načinu funkcionisanja institucija Evropske unije. Činjenica da u javnom mnjenju već dugi niz godina postoji niz predrasuda, stereotipa i zabluda o načinu na koji Evropska unija funkcioniše, njenim institucijama i vrednostima, navela je organizatore da kroz živu biblioteku o Evropskoj uniji omoguće mladima da u direktnom razgovoru saznaju proverene informacije i postave pravu sliku o vrednosnom i političkom sistemu ove institucije.
Realizaciju Evropa Priča Žive Biblioteke su podržali svojim aktivnim učešćem predstavnici institucija i organizacija koje se bave temom Evropske unije, Ministarstvo za Evropske integracije, EU delegacija u Srbiji, Narodna biblioteka Srbije, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, Privredna komora Srbije, Savet Evrope, EU info centar, Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije i Institut za evropske poslove.

Link to report on English