A A A

My image My image My image
Projekat Prevedi EU

PROJEKAT „PREVEDI EU“ MEĐU NAJUSPEŠNIJIMA U SRBIJI

12 jun 2018

Projekat ,,Prevedi EU“ izabran je od strane Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije među najuspešnije koji su u proteklih pet godina u Republici Srbiji realizovani u okviru programa Evropske unije ,,Evropa za građane i građanke“.
Projekat „Prevedi EU“ realizovan je od strane Udruženja građana Libero i Gradske opštine Vračar, u saradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva i lokalnim samoupravama iz Srbije, Slovenije, Makedonije, BiH i Belgije u okviru Nedelje ljudskih prava na Vračaru  u decembru 2017. godine. Tom prilikom preko 300 učesnika iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Belgije i Srbije razmenilo je iskustva i razgovaralo o zajedničkoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana unutar Evropske unije. Smatrajući da građani često doživljavaju Evropsku uniju kao nedovoljno blisku usled pogrešnog tumačenja informacija koje dobijaju i komplikovanog jezika kojim se o njoj govori, projektni partneri odlučili su se da Uniju „prevedu“ građanima kroz ključne benefite koje njene politike i sam koncept evropskog građanstva imaju za njihove živote.
Od 2013. godine u okviru ovog programa realizovano je ukupno 33 projekta vrednosti preko 2 miliona evra. Povodom proslave pete godišnjice od uključenja Republike Srbije u program „Evropa za građane i građanke“ Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom predstavila je najuspešnije projekte kroz publikaciju „Kako Evropu činimo boljom za njene građane i građanke“, posvećenu dostignućima različitih aktera iz Srbije koji su nosioci na projektima podržanim kroz ovaj program.

EFC brošura o uspeštnim projektima