A A A

Filozofski performans

Filozofski performans – Zašto je smisao važniji od sreće?

26 mar 2019

Zašto je smisao važniji od sreće, tu istinu otkrio nam je čuveni psihijatar i filozof dr Viktor Frankl. Njegova životna priča ali i učenje (logoterapija) dobija na značaju sada u 21. veku u svetu, ali i kod nas. Šta se dešava sa ljudima koji bezglavo trče za srećom, a šta sa ljudima koji su pronašli svoj smisao, bila je tema poslednjeg  filozofskog performansa  koji je održan u utorak 26. marta. Ovog puta u nešto intimnijoj atmosferi u Galerijiskom prostoru GO Vračar, filozof praktičar Tanja Petrović Miljković je sa građanima delila iskustva koja su se oslanjala na ono što nam je antički filozof, Epikur ostavio kao smisao života…..
Epikur je  pripadao grupi antičkih filozofa koji je  materijalističkim  i prizemnim pristupom  izazivao podrugljivost mnogih svojih kolega tog vremena,  međutim, Epikur je za njih imao odgovor:“Sve što je dobro i sve što je loše samo je stvar percepcije.“
Nisu sačuvani spisi samog Epikura, sve ono što se zna sačuvano je zahvaljujući usmenom predanju njegovih sledbednika.
Njegove perporuke preuzeli su američki psiholozi pozitivisti, preporučivši Epikurove misli kao dobar putokaz za srećan i uspešan život.
1. Prvo pravilo glasi: aktivnost! Naš mozak želi da bude uposlen. Duhovna neaktivnost izaziva neraspoloženje. Kada ništa ne radimo izazivamo odumiranje čitavog niza neurona. Da biste podigli nivo dopamina, bavite se sportom ili nekim hobijem. Izbegavajte rutinu!
2. Drugo pravilo glasi: društvenost! Ne postoji značajniji izvor sreće od društvenih veza. Prijateljstva, zdrava veza i porodica izvori su velikog uživanja. Za Epikura, dobre veze garantuju mnogo više sreće od novca.
3. Treće pravilo: usredsređenost! Treba uživati u trenutku, u mirusu cveta, prijatnom razgovoru, ukusu hrane…Odabrani čulni doživljaji povećavaju životnu radost. Sa usredsređenošću treba da postupamo i sa ljudima. Što se intezivnije otvaramo prema nekoj osobi to su jača osećanja i empatija.
4. Četvrto pravilo: realna očekivanja! Najčešće greške ljudi prave kada od sebe očekuju previše i precene svoje sposobnosti. Kada se ciljevi ne ostvare počinje sumnja u sebe koja ima za posledicu nedovoljno oslobađanje dopamina što ima za posledicu inferiornost i apatiju.
5. Peto pravilo: pozitivne misli! Epikur i zagovornici pozitivne psihologije saglasni su da osećanje sreće nisu puka slučajnost, već posedica „pravih“ misli. Prave misli su one koje proizvode zadovoljstvo. Vi ste kreatori svojih misli, smatraju oni.
6. Šesto pravilo: ne preterujte u potrazi za srećom! Imajte širu perspektivu, odnos prema nesreći je takođe važan. Krize i teškoće mogu da budu spasonosne u nekim momentima.
7. Sedmo pravilo: rad pruža zadovoljstvo! Rad je najbolja psihoterapija. Po Frojdu, rad je jednak sreći.