A A A

Izložba Vanje Vulin

Izložba Vanje Vulin Ivošević „Pokrenuti prostori“ otvoreni u Galeriji opštine

9 apr 2019

U utorak, 9. aprila 2019.godine, u galerijskom prostoru GO Vračar, otvorena je prva samostalna izložba Vanje Vulin Ivošević. Vanja je, arhitekta po osnovnoj vokaciji, a umetnik u svojoj duši, spojila to u nazivu svoje izložbe “Pokrenuti prostori” ili “Spaces Moved”.
Moglo se videti to veče da je Vanja, kao autor, bila jako emotivno ponesena i obratila nam se sa pitanjem i odgovorima, koji je prenela na svoja dela – “Kako i zašto se pokreću prostori, koji su to prostori i gde vode?“. Pokreću se iz ljubavi, iz želje, iz potrebe, iz misije, iz sećanja, iz snova. Sve su to reči koje označavaju pojmovno zašto i kako se pokreću ti prostori. Oni su i atom i beskonačnost univerzuma, i tamna materija univerzuma, oni su i pauza i uzdah, prostor između dva prostora. Oni su materijalni i nematerijalni svet. U svakom slučaju svet koji se kreće i vodi spoznaji, rastu, ali pre svega vode igri, dubokoj, dečijoj, suštinskoj. Vode ka ljubavi i istini!
O prijateljstvu i zajedničkom radu, kroz druženje sa autorom izložbe, to veče nam je govorila istoričarka umetnosti Biljana Jotić. Ona u Vanjinim slikama vidi dela sublimisane energije, a kompoziciona organizacija je prostorni raspored. „Njenu specifičnost prepoznajem kroz teoriju iskustva, u delikatnosti misli koja spaja arhitektonsku svest, muzičku senzibilnost doživljaja u precizno organizovanu celinu likovne širine. ……….Hrabrost je upustiti se u nove prostore I deliti ih sa drugima.Koji su to prostori i nazire im se pravac? Njabolje je da Vanja sama kaže, prosto da nastavimo u zajedničkom ritmu, kako smo počele“, istakla je Biljana.