A A A

Izložba Jovane Petrović

Изложба Јоване Петровић

17 May 2019

Мастер сликарства, Јована Петровић отворила је своју прву самосталну изложбу у галериском простору Градске Општине Врачар.
На сликарском одсеку је 2007. године завршила Академију лепих уметности у класи професора Гордана Николића. У свом ликовно-истраживачком раду уметница се бави испитивањем дијалектичког односа ликовног садржаја и мотива.
Полазни мотив је цвеће, међутим, у раду се не задржава у натуралном приказу, већ постојећу форму транспоније у нову, сведену на дводимензионалне колористичке површине, које се међусобно преплићу, претапају, и спајају, стварајући специфичан ликовни ритам кроз текстуру и фактуру. Полазни мотив добија нову и другачију материју, престаје да буде као цвеће наратив, прави искорак и добија вишеслојно значење. Јована је своја осећања пренела на платна и тиме се обратила својој публици, кроз ову изложбу.
Данас уметница живи у Београду, где се активно бави стваралачким радом у области сликарства и дизајна. Изложба је отворена 14. маја, када је присутну публику поздравила Мирјана Митровић, чланица општинског већа ГО Врачар. Изложба ће трајати до 28. маја 2019. године.