A A A

Okrugli sto

ОКРУГЛИ СТО „СУБВЕНЦИЈЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВИХ ЛИЦА“

9 Jul 2019

У сарадњи Градске општине Врачар и Националне службе за запошљавање одржан је округли сто на тему „Субвенције и запошљавање теже запошљивих лица” намењен послодавцима у циљу информисања о субвенцијама за запошљавање теже запошљивих категорија.

Заменица председника Градске општине Врачар Радмила Сарић, поздравила је све присутне и захвалила се послодавцима што су се одазвали да учествују на округлом столу. Изразила је наду да ће реализација овог скупа успешно помоћи незапосленим лицима теже запошљивих категорија, као што Општина чини већ три године.

„У априлу месецу 2019. године, представници Градске општине Врачар и Националне службе за запошљавање потписли су Споразум о учешћу Градске општине Врачар у финансирању и реализацији програма или мера активне политике запошљавања у циљу подстицања запошљавања теже запошљивих категорија. Потписивањем споразума Општина је за реализацију овог програма издвојила одређена средства у буџету. За реализацију овог програма обезбеђена су средства у укупном износу од 1.818.000 динара, од чега општина Врачар учествује са 1.000.000 динара, а Национална служба за запошљавање са 818.000 динара” истакла је Радмила Сарић.

Округлом столу присуствовали су руководилац Службе Београд Центар НСЗЗ Тања Бјелобрк, представници Организације Форума младих особа са инвалидитетом, представник UNDP Ненад Петковић и представници послодаваца.

Учесници округлог стола су упознали послодавце о условима и обавези које треба да испуне како би остварили субвенцију. У име ГО Врачар презентацију је одржала шеф Одсека за пројекте Ирена Лакобрија Делић.

Субвенција се одобрава послодавцима, у једнократном износу, ради запошљавања незапослених лица пријављених на евиденцију Националне службе за запошљавања из категорије теже запошљивих: млади до 30 година старости – без квалификација/са ниским квалификацијама, млади у домском смештају, хранитељским породицама и старатељским породицама; старији од 50 година који имају статус вишка запослених, Роми, особе са инвалидитетом, радно способни корисници новчане социјалне помоћи, дугорочно незапослени и жртве породичног насиља; а на основу Јавног позива.

Висина субвенције је одређена степеном развијености јединице локалне самоуправе: послодавци добијају 150.000,00 динара, односно 180.000,00 динара једнократно, за запошљавање лица са евиденције Националне службе за запошљавање из категорије теже запошљивих особа.