A A A

My image My image My image
Okrugli sto

OKRUGLI STO „SUBVENCIJE I ZAPOŠLJAVANJE TEŽE ZAPOŠLJIVIH LICA“

9 jul 2019

U saradnji Gradske opštine Vračar i Nacionalne službe za zapošljavanje održan je okrugli sto na temu „Subvencije i zapošljavanje teže zapošljivih lica” namenjen poslodavcima u cilju informisanja o subvencijama za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija.

Zamenica predsednika Gradske opštine Vračar Radmila Sarić, pozdravila je sve prisutne i zahvalila se poslodavcima što su se odazvali da učestvuju na okruglom stolu. Izrazila je nadu da će realizacija ovog skupa uspešno pomoći nezaposlenim licima teže zapošljivih kategorija, kao što Opština čini već tri godine.

„U aprilu mesecu 2019. godine, predstavnici Gradske opštine Vračar i Nacionalne službe za zapošljavanje potpisli su Sporazum o učešću Gradske opštine Vračar u finansiranju i realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u cilju podsticanja zapošljavanja teže zapošljivih kategorija. Potpisivanjem sporazuma Opština je za realizaciju ovog programa izdvojila određena sredstva u budžetu. Za realizaciju ovog programa obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.818.000 dinara, od čega opština Vračar učestvuje sa 1.000.000 dinara, a Nacionalna služba za zapošljavanje sa 818.000 dinara” istakla je Radmila Sarić.

Okruglom stolu prisustvovali su rukovodilac Službe Beograd Centar NSZZ Tanja Bjelobrk, predstavnici Organizacije Foruma mladih osoba sa invaliditetom, predstavnik UNDP Nenad Petković i predstavnici poslodavaca.

Učesnici okruglog stola su upoznali poslodavce o uslovima i obavezi koje treba da ispune kako bi ostvarili subvenciju. U ime GO Vračar prezentaciju je održala šef Odseka za projekte Irena Lakobrija Delić.

Subvencija se odobrava poslodavcima, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih lica prijavljenih na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanja iz kategorije teže zapošljivih: mladi do 30 godina starosti – bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama, mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama; stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni i žrtve porodičnog nasilja; a na osnovu Javnog poziva.

Visina subvencije je određena stepenom razvijenosti jedinice lokalne samouprave: poslodavci dobijaju 150.000,00 dinara, odnosno 180.000,00 dinara jednokratno, za zapošljavanje lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih osoba.