A A A

Javna rasprava

ГРАЂАНИ АКТИВНО УЧЕСТВОВАЛИ У ЈАВНОЈ РАСПРАВИ О НАЦРТУ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ОПШТИНЕ ВРАЧАР

29 Nov 2019

У свечаној сали Градске општине Врачар одржана је јавна расправа поводом нацрта Одлуке о буџету Градске општине Врачар за 2020. годину. Јавну расправу, којој су присуствовали челници Општине Врачар, представници јавних установа, удружења и заинтересовани грађани Врачара, водили су начелник и шеф Одељења за финансије, буџет и набавке, Владан Алимпијевић и Милица Ђокић.

Пре почетка јавне расправе, присутнима се обратила заменик председника Градске општине Врачар Радмила Сарић: „Захваљујем се грађанима, представницима јавних установа и удружења што су се одазвали позиву за учешће у јавној расправи о нацрту Одлуке о буџету за 2020. годину коју организује Општина Врачар и до сада дали своје идеје и предлоге и помогли у конципирању Одлуке о буџету за 2020. годину. Надам се, да ћемо данас чути нове идеје и предлоге и тако креирати буџет по потребама и жељама грађана Врачара. Захваљујем се Сталној конференцији градова и општина са којом смо смо у овом пројекту и помоћу кога се оспособљавамо да се потпуно, као локална управа отворимо ка грађанима, делујемо ефикасније, професионалније, транспарентно и отворено“, рекла је Радмила Сарић.

Владан Алимпијевић изнео је податке о обиму средстава за општу потрошњу буџета Градске општине Врачар за 2020. годину, који износи 469.856.616,00 динара. У представљању буџета, Алимпијевић је присутнима транспарентно презентовао начин функционисања локалних финансија. Објаснио је ко учествује у буџетском процесу, како се пуни општинска каса, на основу чега се доноси буџет, шта су приходи, примања,расходи и издаци, на шта се троше јавна средства и још много области компликованог програма буџета. На сајту Општине Врачар био је објављен анкетни листић помоћу којег су грађани Врачара могли предложити своје идеје и пројекте који ће бити узети у обзир у разматрање приликом доношења буџета за следећу годину. Такође је истакао, да су сва буџетска документа доступна за јавност на сајту Општине и да је Управа увек доступна за грађане , њихове сугестије, предлоге као и примедбе.

Учесницима јавне расправе, организатори су припремили одштампане водиче „Буџет по мери грађана и грађанки Врачара”, а након обраћања организатора, грађани су изнели примедбе, сугестије, мишљења и предлоге на нацрт буџета. Њихови предлози и идеје биће разматрани приликом израде коначне Одлуке о буџету.
Извештај са јавне расправе, заједно са предлозима и сугестијама грађана биће разматран на седници Већа, а последњу реч, имаће одборници Скупштине Градске општине Врачар у децембру месецу на седници када ће се на дневном реду наћи Предлог Одлуке о буџету за 2020. годину.