A A A

Na Vračaru postavljeni prvi kontejneri na karticu

НА ВРАЧАРУ ПОСТАВЉЕНИ ПРВИ ПОДЗЕМНИ КОНТЕЈНЕРИ НА КАРТИЦУ

4 дец 2019

Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић, главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић и директор јавно-комуналног предузећа „Градска чистоћа“ Марко Поповић обишли су данас прву локацију на којој је постављен модерни контејнер за одлагање отпада. У оквиру пилот пројекта, који спроводи ЈКП „Градска чистоћа“, на углу Његошеве и Невесињске улице постављена је посуда за одлагање смећа која функционише по принципу отварања и затварања на картицу, коју поседују искључиво станари.

„По први пут Град Београд, ЈКП ‘Градска чистоћа’ и Општина Врачар поставили су подземне контејнери за мешовити отпад на магнет, односно картицу. Свим станарима су уручени тагови са којима се они отварају, како би се сав мешовити отпад одлагао у њих. Угоститељска предузећа тако неће моћи да својим отпадом затрпавају контејнере, и на тај начин ће чистоћа, у овом делу Врачара, бити на завидном нивоу“, изјавио је председник Оштине говорећи о циљу пилот пројекта који се спроводи на Врачару и његовом значају за Врачарце.

„Постоје критике да Врачар није чист и ми покушавамо да на сваки начин, у сарадњи са ЈКП ‘Градска чистоћа’, исте отклонимо. Руководство Општине Врачар и чланови Већа имали су у више наврата акције чишћења“, истакао је Недељковић и додао да ће у циљу побољшања чистоће на Врачару бити постављени и подземни контејнери за рециклажни отпад. „То ће бити прва употреба оваквих подземних контејнера у Београду и у Србији. Захваљујући ЈКП ‘Градска чистоћа’ и Граду Београду Врачар је прва централна општина на којој ће се они употребљавати“, закључио је председик Општине у присуству чланова Већа Дејана Рибаћа и Драгог Лукића.

Говорећи о значају овог пројекта градски урбаниста Марко Стојчић је истакао да Град у свим сегментима инсистира на томе да све буде потпуно уређено у комуналном смислу.

„У сарадњи са ‘Градском чистоћом’ ово је пилот пројекат са десет контејнера за комунални отпад и десет за рециклажни. Оно што је важно, а што је истакао и председник Општине, њих могу да користе само станари. Поделили смо преко 2.000 тагова, који служе искључиво за станаре који живе овде у окружењу и њих не могу користити продавци са пијаце, нити угоститељски објекти. Они морају да потпишу посебан уговор како би могли да одлажу свој отпад“, истакао је Стојчић и најавио да ће се пројекат применити и на Старом граду. „Имамо Топличин венац, као један недавно реконструисан амбијент, који није потпуно решен у смислу одлагања отпада. Све градске локације, које су пре свега урбане и којима се поносимо, ће бити покривене оваквим контејнерима“ закључио је Градски урбаниста.

„ЈКП ‘Градска чистоћа’ је у претходном периоду санирало преко 1.500 штетних контејнера које је поставила претходна власт. Поред тога што смо успели да их санирамо и приведемо намени, ми смо у сарадњи са Општином Врачар, и на иницијативу становника првенствено Његошеве улице, урадили пилот пројекат са десет контејнера са отварањем на картице. Овде постоји велики број угоститељских објеката и нажалост суграђани, који живе у овом крају, нису могли да одлажу свој комунални отпад, јер су они пунили те контејнере. Они морају да имају посебне уговоре са нама о одношењу отпада, тако да смо овом акцијом и њеном реализацијом изашли у сусрет свим суграђанима који живе у Његошевој и околиним улицама“ изјавио је директор ЈКП „Градска чистоћа“ и нагласио да ће се и у осталим деловима града наставити са применом овог пројекта.