A A A

predavanje stop petardama

СЛАВИМО БЕЗБЕДНО – ОДАБЕРИ СВЕ, АЛИ ПЕТАРДЕ НЕ

4 Dec 2019

Празници су често прилика да се окупимо на леп начин. Неретко се дешава, да је пиротехника део прослава. Нажалост, неодговорном и неадекватном употребом , настају тешке телесне повреде, посебно међу децом.

Градска општина Врачар у сарадњи са Министарством унутрашњих послова – Сектор за ванредне ситуације, Полицијском станицом Врачар и Домом здравља Врачар организовала је трибину намењену ученицима VI и VII разреда основних школа под слоганом „ Одабери све, али петарде не“ у великој сали Општине Врачар.

Пред почетак трибине, ученицима врачарских основних школа обратио се председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић: „Сваког децембра пред Нову годину, Божић и Српску Нову годину, Општина Врачар у сарадњи са Домом здравља Врачар, Министарством унутрашњих послова, Полицијском Управом града Београда организује трибине за ученике основних школа о штетном утицају употребе пиротехничких средстава. Новогодишња и божићна славља не могу да прођу без петарди и друге пиротехнике, при чему се најчешће повреде школска деца. Као доктор , сусрећем се са повредама тог типа и зато апелујем да ученици који присуствују трибини, пренесу сазнања вршњацима, да употребом пиротехничких средстава најчешће настају повреде прстију и лица, при чему највише страдају очи, нос уста и слух.Овим предавањем, желимо да утичемо на основце и спречимо нежељене последице , које за собом могу да донесу те мале, али не и безазлене експлозивне направе“.

На трибини су говорили: Милкица Лазаревић испред Министарства унутрашњих послова Републике Србије – Сектор за ванредне ситуације, Ивана Чевизовић и Радомир Копуновић из Полицијске станице Врачар и др Драгана Томићевић Гавриловић из Дома здравља Врачар о опасностима које прете при коришћењу разних експлозивних средстава, повредама и последицама услед коришћења истих. Последице могу бити несагледиве, а њихово неопрезно коришћење , ради празничне атмосфере, може заувек да промени нечије детињство, порука је предавача.

Циљ трибине је подизање свести деце о значају предузимања мера заштите и упознавање са безбедносним ризицима, како у понашању, тако и код заштите здравља и имовине приликом коришћења петарди и других пиротехничких средстава и спрече нежељене последице. Провод може бити добар и без петарди и пиротехнике.