A A A

SC "Mirko Sandić"

EKSPONATI U ČAST VATERPOLISTE MIRKA SANDIĆA

16 jun 2020

Predsednik Gradske opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković i sekretar Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda Dragana Belojević svečano su otvorili spomen obeležje proslavljenom jugoslovenskom vaterpolisti Mirku Sandiću, u prostorijama Sportskog centra na Vračaru koje nosi njegovo ime. Svečanosti su prisustvovali članovi Veća Opštine Vračar Biljana Rakić, Darko Milenković i Aleksandar Banović, kao i članovi porodice proslavljenog sportiste.

„Danas smo ovde sa porodicom Sandić, koja je ustupila ove eksponate našem Centru. Jako sam ponosna što je takva zvezda, jedan takav sportista, ostavio eksponate našoj Opštini. Bio je veliki čovek i boem, žene su ga volele, a što je najbitnije uvršten je u kuću slavnih. Kao gradski sekretar mogu da obećam da ćemo se truditi da ovaj Centar, koji nosi njegovo ime, zasija njegovim sjajem“, izjavila je Dragana Belojević.

Prvi čovek Opštine je istakao da mu je drago što je danas otvoren maltene jedan muzej velikom čoveku kao što je bio vaterpolista Mirko Sandić, koji je proslavio jugoslovenski i srpski vaterpolo. „Gradska opština Vračar je od 2016. godine mnogo pomogla ovaj sportski centar. Obnovljena je fasada, zamenjena stolarija, postavljeno led osvetljenje i rešen problem grejanja i ventilacije. Više nema kotlarnice koja je bila najveći zagađivač. Mi smo uspeli da sa rukovodstvom Centra preuredimo da to bude savremen sistem grejanja i ventilacije“, zaključio je predsednik Nedeljković.

Predstavnici porodice Sandić zahvalili su se na velikoj časti koja je ukazana proslavljenom vaterpolisti. „Moj tata je bio veliki Vračarac i veliki deo svog života je proveo na ovoj Opštini, gde je nažalost i preminuo. Bio je veliki zagovornik da se izgradi bazen, jer je ovaj Centar ranije imao samo bokserski, košarkaški i rukometni teren. On je svojim uticajem uspeo da pomogne da se izgradi bazen, kao i na Banjici, gde je i dan danas njegov voljeni klub Partizan. Nadam se da će mnogi mladi da uživaju i da će ovde stasavati nove generacije vaterpolista, košarkaša i drugih sportista“, zaključila je ćerka velikom sportiste Maja.

Sportista koji je obeležio jugoslovenski i svetski vaterpolo Mirko Sandić rođen je 1942. godine u Beogradu i nosilac je trofeja Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Njegovo ime nose sportski centar na Vračaru i jedna beogradska ulica.

SC „Vračar“ je sagrađen 70-ih godina prošlog veka i bio je namenjen deci, omladini, radnim ljudima i građanima Vračara. Danas, promenjenog naziva, ali na istoj lokaciji, Sjenička 1, SC „Mirko Sandić“ je otvoren kako za svoje komšije, tako i za sve druge ljude, željne rekreacije i zdravog načina života.