A A A

О ВРАЧАРУ У ЕМИСИЈИ „ПРЕЛО У НАШЕМ СОКАКУ“

7 сеп 2020

Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић гостовао је у суботу, 5. септембра, у емисији „Прело у нашем сокаку“, која се емитује на телевизији „Happy“. Емисија приказује обичаје, знаменитости и познате људе из појединачних насеља у Србији, а ове суботе гледаоцима је представљена Градска општина Врачар. О Врачару су између осталог говорили: народни посланик др Угљеша Мрдић, начелник Управе ГО Врачар Гордана Баста, члан Већа ГО Врачар Биљана Ракић, шеф Кабинета председника Никола Јеленковић, директор Спортског центра „Мирко Сандић“ Филип Михајловски, директор Центра за образовање и културу „Божидарац 1947“ Влада Кљајић, координатор Канцеларије за младе ГО Врачар Богдан Ристић, протођакон Храма Светог Саве Младен Ковачевић, прослављени кошаркаш Дејан Томашевић и директор позоришта „Пуж“ Бранко Милићевић Коцкица.

Први човек Општине упознао је гледаоце са најзначајнијим знаменитостима и историјом Врачара. „Градска Општина Врачар је централна општина Града Београда. Територија општине представља архитектонско-урбанистичко језгро старог Београда, са аутентичним целинама. Површински је најмања и најгушће насељена општина у Београду и Србији, заузима површину од 292 ha, на којој живи око 60.000 становникa“, изјавио је председник Недељковић.

Председник Општине истакао је да се називи Врачар и Врачарско поље појављују први пут још у XV веку, 1492. године у турском плану за освајање Београда, израђеног на захтев смедеревског санџак-бега Сулејман–паше. Председник је рекао да се до 1952. године Врачар делио на рејоне, а након њиховог укидања образоване су две општине: Источни Врачар и Неимар. Од 1960. године , утврђена је територија данашње општине која обухвата делове некадашњих општина Источни Врачар, Неимар и Теразије.

„Данас се на Врачару налази седам основних школа и седам средњих школа. На Врачару живи око 17.000 сениора, 10.000 ученика и око 2.500 предшколаца. Да би обезбедили бољи живот Врачараца суфинансирамо обнову врачарских фасада, финансирамо уређење улаза и лифтова. Такође, желимо да у Скерлићевој улици, чија је реконструкција у плану обезбедимо 500 гаражних места, јер је Храм Светог Саве једно од најпосећенијих знаменитости, не само само Врачара, већ и Србије. Такође, желимо да обезбедимо додатна паркинг места и испред Београдског драмског позоришта. Прошле године смо Одлуком Већа ГО Врачар на место нелегално постављених башти обезбедили додатна паркинг места“, изјавио је Недељковић.

Говорећи о Управној згради ГО Врачар Милан Недељковић је истакао да је почела са радом 1962. године, а да је њена изградња почела три године раније. У то време она је представљала најмодерније здање у Београду, а и сада је то једна врло модерна зграда. „Ми смо урадили реконструкцију четири последња спрата, крова и подкровља, а надам се да ће се рекoнструисати и доњи спратови“, рекао је председник Општине и истакао да место на којем се налази представља разгледницу Врачара.

Највећа и сигурно најпознатија београдска пијаца – Каленић, смештена је у средишту општине Врачар. Изграђена је 1926. године на Каленића гувну, једном од бројних задужбина предратног београдског богаташа и добротвора Влајка Каленића. Ово је најбоље снабдевена и најпопуларнија пијаца у престоници. На њој пазаре не само становници Врачара, већ и они из других делова града.

„Влајко Каленић, чувени добротвор, богаташ, занатлија и трговац, оставио је 1907. године у задужбину да се на овом месту направи пијаца. Већ у плановима из 1890. године ово место је предвиђено да буде пијаца, а 1. новембра 1926. године је почела са радом. У то доба била је то највећа пијаца. Ми смо 2016. године почели са реконструкцијом пијаце према плану Града Београда, ЈКП ‘Градске пијаце’ и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда“, изјавио је први човек Општине и додао да се реновирање изводи кроз четири фазе, као и да су прве две фазе, у оквиру којих је постављено око 492 модерне тезге и 58 продавница, завршене. Председник је најавио да је у плану трећа фаза – реконструкција Млечне хале, а након тога и четврта која подразумева изградњу подземне гараже, као у модерним европским градовима.
Говорећи о парковима у близини Управне зграде Општине председник је изјавио да му је посебно драго што су 2016. године решени имовинско – правни односи, те је на месту где су раније били киосци, привремени и нелегални објекти на углу улица Вишка, Курсулина и Максима Горког, направљен парк где деца могу да се играју, а пензионери одморе. „Овде је предивна атмосфера викендом и током празника, јер овај део представља место где се деца поиграју, а ми старији разменимо мишљења након пазарења. У непосредној близини налази се и ‘Каленић’ кафана, отворена 1938. године и то је једна од најчувенијих београдских кафана. Парк Петра Бојовића је такође место окупљања деце и одраслих, али и место где се одржавају промоције разноврсних производа – меда, сирева и сл“.

На крају разговора председник је закључио да руководство Општине Врачар води бригу о свим генерацијама – од најмлађих до најстаријих, са жељом да створи што боље услове за живот на Врачару.

Говорећи о важности функције народног посланика, народни посланик са листе „Александар Вучић – За нашу децу“ др Угљеша Мрдић је истакао да посланике бира народ и да је његов основни задатак да буде у служби грађана Врачара, јер је за посланика изабран као становник Врачара, где је иначе и провео већи део свог живота.

„Мој контакт са грађанима је свакодневан, јер сам претходне четири године био председник одборничке групе СНС, што ћу и у наредне четири године обављати“, истакао је Мрдић и нагласио да је поред тога његов задатак свакодневна комуникација са руководством Општине и Града, а све у служби грађана.

Говорећи о функционисању Управе ГО Врачар начелник Гордана Баста је истакла да је Врачар мала и густо насељена општина. Руководство Општине Врачар увек је отворено да саслуша све примедбе грађана, до сада су се они највише односили на хигијену, недовољан број паркинг места и градњу без дозволе. Упркос суженим ингеренцијама Општина се на озбиљан начин бави решавањем наведених проблема.

Гордана Баста је, као нову надлежност која је пренета на Општину, навела издавање дозвола за изградњу објеката до 1.500 квадратних метара и озакоњење објеката, те да је у раду око 5.000 предмета у којима се дуго ништа није решавало, а међу њима има доста нерешених имовинско-правних односа. Као највећи успех у раду истакла је да је након 53 године реновирана зграда Општине, како би се створили бољи услови за рад запослених, као и пријем странака.

Члан Већа ГО Врачар Биљана Ракић говорила је током гостовања о пројектима које Општина реализује за најмлађе. Она је истакла да Општина Врачар пружа стручну подршка основним и средњим школама, као и предшколским установама у спречавању, превенцији и заштити од ширења вируса COVID 19.

„Врачарским првацима поклонили смо ранчеве са неопходним школским прибором, све бебе са Врачара по рођењу добијају поклон пакет, а за навршени први рођендан ауто седиште, док ученици трећег разреда врачарских основних школа на поклон добијају лаптоп рачунар“, изјавила је Биљана Ракић и истакла да је Општина у протеклом периоду реконструисала основне школе „Светозар Марковић“ и „Краљ Петар II Карађорђевић“, те да је у плану реконструкција основни школа „Свети Сава“ и „Владислав Рибникар“.

Шеф Кабинета председника Општине Никола Јеленковић упознао је гледаоце са најзначајнијим пројектима које Општина реализује – „Божићно сеоце на Врачару“ и паркић отвореног срца који су хуманитарног карактера, сениорски биоскоп за најстарије, многобројне здравствене трибине на којима гостују уважени лекари, музичке радионице и многе друге манифестације.