A A A

sastanak sa udruzenjima gradjana

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA GRAĐANA O OČUVANJU ISTORIJSKOG JEZGRA VRAČARA

17 nov 2020

Zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, predsednik Gradske opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković i glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić sastali su se sa predstavnicima: udruženja građana „Topolska“, Društva za ulepšavanje Vračara i Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca i razgovarali o očuvanju istorijskog jezgra Vračara. Sastanku su takođe prisustvovali i narodni poslanik u Skupštini RS dr Uglješa Mrdić, direktor Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vučković, Aleksandar Kemiveš, savetnik predsednika PKS, Marko Mandić, načelnik Uprave Gradske opštine Vračar Gordana Basta kao i šef Kabineta predsednika Gradske opštine Vračar Nikola Jelenković.

Nakon sastanka sa predstavnicima građana Vračara koji su okupljeni u ove tri građanske inicijative, zamenik gradonačelnika je izjavio: „Imali smo jedan dobar razgovor na kojem smo konstatovali šta sve ima Vračar, kakve sve kulturno-istorijske vrednosti treba zajedno da čuvamo. Napravili smo jedan dogovor, a to je da zajedno radimo na razvoju i čuvanju Vračara, tako da će ubuduće predstavnici ova tri udruženja – kao predstavnici građana i građanki Vračara, učestvovati na otvorenim i zatvorenim sednicama Komisije za planove i davati svoje predloge i inicijative kada se usvajaju urbanistički planovi za Vračar. Tako ćemo naći meru između toga da se Vračar razvije kao i Beograd, a da se sačuva ono što imamo od kulturno istorijske baštine“.

Goran Vesić je izjavio i da su na sastanku predstavnici udruženja obavešteni o tome da će na Vračaru biti proglašeno pet kulturno istorijskih celina. Prvi je deo uz Kneza Miloša, koji je delimično i na Vračaru. Potom Smiljanićeva ulica kao druga i Krunska ulica kao treća celina. Krunski venac kao četvrta i Kotež-Neimar kao peta celina, a da se za sledeću godinu priprema proglašenje Istočnog Vračara kao šeste kulturno – istorijsko celine. „Kada tome dodamo da je već predloženo proglašenje poteza oko Hrama Svetog Save to znači da nikada više objekata i delova Vračara nije bilo stavljeno pod zaštitu. Razgovarano je o tome kako će biti rekonstruisana Kalenić pijaca, čiju rekonstrukciju počinjemo sledeće godine, zatim rekonstrukcija pozorišta „Dadov“ koje nas takođe čeka sledeće godine. Pored toga, razgovarali smo o rekonstrukciji Crvenog krsta, gde ćemo raspisati konkurs za idejna rešenja, a potom i za samu rekonstrukciju, gde ćemo ukloniti i okretnicu i benzinsku pumpu i napraviti jedan zaista lep trg“, izjavio je Vesić i dodao je razgovarano i o zaštiti Gradića Pejton, da se vrati u prvobitno stanje i da prostor bude namenjen starim zanatima, galerijama, proširenju Makenzijeve ulice, proglašenju ulice Kneginje Zorke u pešačko – biciklističku, uređenje Mitićeve rupe, da se ubuduće na fasade stavljaju umetnička dela: skulpture, vitraži, da fasade budu uklopljene u ambijent i čitavom nizu projekata koji se realizuju na Vračaru kako bi se ova opština učinila boljom. Takođe je napomenuo da se radi na izmeni Zakona o buci, uvodi se potpuno novi sistem, u kojem će komunalni inspektori moći meračem buke na licu mesta da kazne sve one koji emituju buku veću od dozvoljene. Rade se akustične zone na teritoriji grada, gde se prvo mere izvori buke, a isto se odnosi i na paru i mirise.

„Ovo je pravi primer saradnje onih koji u ovom trenutku mogu da odlučuju, a to smo mi kao predstavnici vlasti, kako Grada, tako i Opštine, i građana koji su naravno zainteresovani da njihov deo grada bude što očuvaniji. Dobro je što smo i mi građani Vračara i što naravno imamo isti interes kao i oni koji nisu na funkcijama, a to je da naš Vračar bude sačuvan. Ovo je dobar primer kako možemo da radimo u svim delovima grada, kako možemo građane da slušamo i da zajednički čuvamo ono što imamo. Konstatovali smo da nemamo baš mnogo kulturno – istorijske baštine da bismo se tako lako rasipali i lako uništavali. Nedavno je odlukom zaustavljena izrada 21 plana na Vračaru. Mi ćemo zajedno sa predstavnicima građana razgovarati o tim planovima, oni koji nisu sporni će nastaviti da se sprovode, oni koji su zadirali u kulturno – istorijsku baštinu Vračara su već zaustavljeni, a proglašenje ovih celina će biti potpuno stavljeni van snage i nikada neće moći da budu realizovani, jer Vračar treba da ostane mirno mesto za život“, zaključio je zamenik gradonačelnika i istakao zadovoljstvo što je ovaj sastanak pokazao da svi zajedno možemo da imamo isti cilj, bez obzira na političke i bilo kakve druge razlike, a to je da čuvamo našu zemlju.

Predsednik Opštine Vračar je u obraćanju medijima istakao da su na današnjem sastanku predstavnici udruženja građana izneli svoje sugestije kako da Vračar bude lepši, i da su takođe izneli zahteve i sugestije da ne bude nelegalne gradnje. „Trenutno izgrađujemo dva sportska centra, unapređujemo sporstki centar u Sjeničkoj, gde postoji zatvoreni bazen, i svi objekti na tom delu će i dalje da se izgrađuju i dograđuju. Takođe, na Južnom bulevaru 69 gradićemo olimpijski bazen sa pokretnim krovom koji će se u zimskim mesecima zatvarati i koristiće se taj objekat tokom cele godine. Planirana je i prizemna sportska dvorana za sve aktivnosti koje Vračarci već godinama traže u obraćanjima Gradskoj opštini Vračar. Smatramo da to treba da bude izgrađeno“, izjavio je prvi čovek Opštine govoreći o projektima koji se planiraju na Vračaru.

„Takođe, utvrdili smo i pet istorisjko – kulturnih celina koje će biti pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturnih spomenika i to je jako značajno. Sugestije građana ispred ovih udruženja su bile veoma konstruktivne i oni su predložili da još neki delovi budu deo tih pet kulturno – istorijskih celina. Društvo za ulepšavanje Vračara i udruženje „Topolska“ dali su i sugestiju za park Vojvode Petra Bojovića da se spomenik stavi u celosti, a sadašnja bista prebaci u jednoj od naših škola“, izjavio je predsednik Nedeljković i podsetio da je svaka zgrada na Vračaru jedna kulturna celina, jedan istorijski objekat i to je nešto što je na današnjem sastanku definisano. Predsednik je zaključio da će opština Vračar izgledati mnogo lepše i da će sačuvati svoje znamenitosti, kao što je Kalenić pijaca gde je tokom rekonstrukcije vođeno računa o svakom detalju kako bi ona sačuvala svoj prvobitni izgled iz 1921. godine kada je počela sa radom.

Predstavnik udruženja građana „Topolska“ Jasna Đokić je u obraćanju medijima izjavila da su oni apsolutno vanpolitička organizacija i da su prisustvovali sastanku kako bi se uslovi života na Vračaru sačuvali. Jasna Đokić je istakla da su naišli na ogromno razumevanje predstavnika i Opštine i Grada da se konzerviraju celine za zaštitu. „Posebno bih istakla ono što nikada do sada nije bilo, da će pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture biti zaštićeno oko 400 objekata – dakle kuća, zgrada, jedna po jedna, iz različitih ulica. Dakle na njima se može vršiti samo konzervacija i one se ne mogu  rušiti. To do sada nije bio slučaj. Isto važi i za konzervaciju objekata koji su od opšteg interesa, kao što je na primer Treća muška gimnazija ili nekadašnja Osma beogradska gimnazija ili bazen na Crvenom krstu. Ono što je za nas jako bitno jeste da će biti koordinacije i saradnje i sa Gradom i sa Opštinom, sa kojom već i sarađujemo. Nadam se da će to poboljšati uslove življenja, jer će se pre svega voditi računa o kvalitetu života“, zaključila je Jasna Đokić.

Glavni urbanista Marko Stojčić istakao je da su ovom sastanku prisustvovali građani Vračara, potpuno apolitični, koji su ovde došli da prenesu svoje ideje za ukupno uređenje opštine Vračar. „Mi imamo puno projekata koje realizujemo ovde i izneli smo većinu njih. Upoznali smo ih sa detaljima i sa idejama koje želimo da realizujemo. Ono što je bio glavni cilj ovog sastanka jeste da prihvatimo  njihovu pomoć na svim projektima, sa najvećim akcentom na planovima. Kao što znate mi smo zaustavili postupak usvajanja i izrade svih planova na teritoriji Opštine i imamo sumnje da u mnogo od tih planova investitori žele da urade nešto što niti građani opštine Vračar, niti mi želimo da bude konačni rezultat. Tako da smo se danas dogovorili da jedan po jedan plan dođu na Komisiju za planove i da se na svaku od tih zatvorenih sednica  pozovu predstavnici ovih udruženja koji su danas bili i da nam pomognu da zajedno dođemo do nečega što će biti naš predlog za javni uvid i da takav plan, koji je prošao trijažu građana koji stanuju na ovoj opštini, i koji po meni mogu i najbolje da kažu šta je nešto što pripada ovom prostoru na kojem stanuju. Takve planove ćemo ponuditi na javni uvid i konačno će takvi planovi biti usvojeni i takve objekte ćemo imati izgrađene u onim delovima koji još uvek mogu da budu izgrađeni“, izjavio je glavni urbanista i dodao će Grad Beograd pokušati da najveći deo ambijentalnih celina koje ljudi doživljavaju kao autentični Vračar ostavi takve kakvi su sada, naravno sa rekonstruisanim fasadama i da će na taj način vrlo brzo biti zaokruženo ono što se zove celina Vračara, u smislu potpune urbanizacije i prestanka gradnje.

Ovaj sastanak je još jedan u nizu pokazatelja da Grad, Opština i građani mogu i žele zajedno da rade za bolji, lepši i uređeniji Vračar.