A A A

Izlozba "Neki drugi svet"

OTVORENA IZLOŽBA „NEKI DRUGI SVET“

20 nov 2020

Izložba slika umetnice Marije Zdravković „Neki drugi svet“ otvorena je sinoć u galeriji Gradske opštine Vračar. U ime domaćina izložbu je svečano otvorila član Veća Mirjana Mitrović.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera Gradska opština Vračar nastavlja sa izložbenim aktivnostima, ukazujući na značaj održavanja izložbenog života i drugih umetničkih aktivnosti.

„Umetnost mora da živi i u kriznim vremenima, da nam diže moral i daje nadu za budućnost. Slike na kojima su predivni motivi prirode, podsećaju nas na novi životni ciklus, novo buđenje prirode nakon zime i životnih kriza“, izjavila je član Veća Mirjana Mitrović.

Govoreći o izložbi autorka Marija Zdravković je istakla da je najviše zanima struktura prirode i njen način izgradnje koji se vremenom menja. „U svom istraživanju počinjem sa oblicima prirode. Poslednje slike koje sam uradila su na granici sa imaginarnim. Inspirisali su me pojedinačni cvetni oblici koje slobodno komponujem sa jakom linijom koja daje specifičan smer slike. Volim da odem u prirodu, gde mogu da posmatram drveće, biljke, vreme, nebo i da budem u tišini. Moj rad je stalna potraga za najboljim načinom tumačenja ideja koje imam o sebi i svetu u kojem živim“, zaključila je umetnica.

Marija Zdravković se u postavci „Neki drugi svet“ bavi temom „Vreme“. Neke slike su napravljene posmatranjem životnog ciklusa jednog cveta, a kompozicije je formirala vođena intuicijom. Svako delo kreirano je jedinstveno i povezano je sa mestom u kojem umetnica trenutno živi. Ideja autorke je da stvori bezvremenu dimenziju, atmosferu potpunog odsustva, duhovnu zonu, ponovnu vezu sa prirodom, atmosferu mira u kojoj čovek može da zaroni i zaboravi na materijalni svet, bar na trenutak.

Izložba traje do 13. decembra 2020. godine. Marija Zdravković rođena je u Beogradu 1980. godine. Diplomirala je 2010. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Slikarstvo, u klasi prof. S. Roksandića. Član je ULUS-a od 2011. godine.