A A A

Sastanak sa gradjanima

SASTANAK SA GRAĐANIMA POVODOM IZRADE PLANA REGULACIJE ZA PODRUČJE ULICA: KRALJA MILANA, BEOGRADSKE, NJEGOŠEVE I SVETOZARA MARKOVIĆA

24 mar 2021

Rukovodstvo Gradske opštine Vračar razgovaralo je danas sa stanovnicima opštine povodom izrade Plana detaljne regulacije za područje između ulica: Kralja Milana, Beogradske, Njegoševe i Svetozara Markovića, i tom prilikom ih detaljnije informisala vezano za pokrenutu proceduru. Kako je informacija o Ranom javnom uvidu vezano za područje četiri navedene ulice izazvao veliko interesovanje među građanima koji žive u blizini navedene lokacije, sastanak je organizovan sa ciljem da se Vračarci aktivno uključe u raspravu, odnosno da iznesu predloge i sugestije u fazi Ranog javnog uvida povodom izrade navedenog Plana.

Predsednik Gradske opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković pozdravio je prisutne i istakao da su predstavnici Opštine i Urbanističkog zavoda Beograd organizovali sastanak kako bi sve zainteresovane Vračarce upoznali sa detaljima izrade Plana detaljne regulacije na potezu između ulica Kralja Milana, Beogradske, Njegoševe i Svetozara Markovića.

„Građani su izneli svoja razmišljanja i predloge. Sva udruženja i građani Vračara pozvani su danas da prisustvuju diskusiji i prezentaciji Plana, a direktorka Urbanističkog zavoda grada Beograda mr Vesna Tahov sa saradnicima i rukovodstvo Opštine otvoreno je da odgovori na sva pitanja građana na tom potezu oko Slavije. Opština Vračar je otvorena za saradnju, razgovor i sugestije, jer su građani Vračara u prvom planu i ovo je prvi sastanak u nizu na ovu temu“, zaključio je prvi čovek Opštine i podsetio da je u novembru prethodne godine održan sastanak sa predstavnicima tri udruženja, na kojem je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, i na kojem je razgovarano o izgradnji i rekonstrukciji na teritoriji opštine.

Direktor Urbanističkog zavoda Beograd izjavila je da se trenutno nalazimo u fazi izrade ranog javnog uvida. „Ono što bih ja volela da objasnim svim građanima Beograda je da radni javni uvid  pre svega služi da se građani upoznaju sa teritorijom na kojoj se radi neki  Plan detaljne regulacije.  Takođe, to je trenutak u kojem mi pokazujemo šta je planom višeg reda planirano na tom prostoru i kada se obraćamo svim institucijama i zainteresovanim građanima da daju svoje predloge i sugestije. Što se tiče prostora tkz. Mitićeve rupe, on je analiziran iz  ’40-ih godina kada je Mitić krenuo da formira svoj prvi objekat, nažalost ta ideja i projekat nije sproveden. Nakon toga u posleratnom periodu, pa sve do danas odrađena su brojna konkursna rešenja, koja su imala različit način sagledavanja ovog prostora Slavije. Naše rešenje koje smo mi predstavili u Ranom javnom uvidu, je konkursno rešenje iz 2005. godine, koje je dalo ne samo uređenje ovog bloka, već čitavog bloka oko Slavije. Po tom konkursnom rešenju i po našem sadašnjem predlogu na prostoru Mitićeve rupe je planirano 50% zauzetosti zelenih površina, a samo na 50% se daje mogućnost da se planira neka gradnja. Od uslova imaoca javnih ovlašćenja i sugestija koje ćemo dobiti u toku Ranog javnog uvida taj procenat zauzetosti izgrađenih objekata će se preispitati ili pomeriti, ili ulepšati, ili uraditi na neki drugi način“, zaključila je direktorka Vesna Tahov i istakla da se nalazimo na samom početku gde građane upoznaju samom obuhvatom Plana i da tek predstoji izrada Nacrta plana.

Pored predsednika Gradske opštine Vračar prof. dr Milana A. Nedeljkovića i direktorke Urbanističkog zavoda Beograd mr Vesne Tahov, dipl.inž.geol, sastanku su prisustvovali i zamenik predsednik Opštine Vračar Dejan Ribać, načelnik Uprave opštine Vračar Gordana Basta, član Veća Rajko Tanasijević, pomoćnik predsednika Marko Nikić i šef Kabineta predsednik Nikola Jelenković.