A A A

izlet

DRUŽENJE SENIORA NA JEDNODNEVNOM IZLETU

18 nov 2021

Besplatni izleti za najstarije sugrađane, koje Gradska opština Vračar organizuje u okviru projekta „Seniori upoznaju Srbiju“, predstavljaju nezaboravno iskustvo i prilika da se penzioneri upoznaju ili podsete najlepših predela naše zemlje. Po maglovitom i hladnom novembarskom jutru, seniore je pred polazak na put pozdravio predsednik Gradske opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković.

„Besplatni izleti su deo redovnih aktivnosti Opštine Vračar. Danas ćete obići Šumadiju, jednu od najlepših regija Srbije, koja je dobila ime upravo po mnogobrojnim šumama koje prekrivaju ovaj kraja. Važno nam je da provodite aktivno treće doba, da se družite, a Gradska opština Vračar će nastaviti da sprovodi aktivnosti sa ciljem poboljšanja kvaliteta života naših najstarijih sugrađana“, istakao je prvi čovek opštine Vračar prof. dr Milan A. Nedeljković.

Šumadijski okrug nalazi se u centralnom delu Srbije.  U okviru obilaska ove regije seniori će posetiti Aranđelovac, Topolu i Oplenac, a nakon toga će za njih biti organizovan ručak na kojem će moći da razmene utiske sa putovanja.

Grad izuzetne kulture i predivne prirode Aranđelovac smešten je u podnožju planina Bukulja i Venčac, i predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Nakon obilaska malog šarmantnog grada u srcu Šumadije, seniori su se uputili ka Topoli i Oplencu. Crkva Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević nalazi se na Oplencu, brdu pored Topole. Knez Aleksandar Karađorđević je prvo podigao vinograde na Oplencu, dok je kralj Petar I Karađorđević započeo zidanje mauzoleja. Pored crkve i mauzoleja nalazi se i kuća kralja Petra, kraljeva vinarija i vinogradi.