A A A

Okrugli sto

За глас старијих жена

19 нов 2021

У петак 19. 11. 2021. године је, у сали Општине Врачар, организован разговор Удружења грађана ,,AmitY – снага пријатељства“, са члановима Удружења пензионера Врачара и представницима руководства Градске општине Врачар, у оквиру реализације пројекта под називом: „За повећано учешће старијих жена у јавном и политичком животу“, који је финансијски подржан од стране Европске Уније.

Испред Удружења грађана ,,AmitY – снага пријатељства“, у разговору је учествовала Надежда Сатарић, председница Управног одбора Amity-а, а испред општинског руководства учествовао је Слободан Ребић, помоћник председника Градске општине Врачар и председник Удружења пензионера Врачара, као и Михаило Групковић координатор Одељења за друштвене делатности и пројекте Општине Врачар и Срђан Павличић, саветник у истом одељењу.

У склопу реализације овог пројекта спроведено је :
• истраживање о положају и учешћу старијих жена у друштвеном и политичком животу, у шест градова у Србији, укључујући и Београд;
• едукације на тему: „Људска права, забрана дискриминације и родна равноправност“, за представнике удружења пензионера из шест округа укључених у пројекат, укључујући и београдска удружења пензионера.
• скупове за старије жене на исту тему, у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку и Бору;
• трибине за општу јавност, на којима су учествовали студенти социјалног рада и других друштвених наука, у наведених шест градова.

Сада је у току реализација активности у свим наведеним градовима, на којима представници Удружења пензионера из округа укључених у овај пројекат, заједно са Amity-eм, разговарају са доносиоцима одлука у локалним самоуправама на тему, како унапредити поштовање права старијих и допринети смањењу дискриминације, са идејом заговарања оснивања Канцеларија за старије особе попут Канцеларија за младе, при свакој локалној самоуправи.