A A A

izlozba

U čast vojvode Petra Bojovića

16 jul 2021

Danas su se ispred spomenika vojvode Petra Bojovića u istoimenom parku na Vračaru okupili članovi Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920,opštinska organizacija Vračar kako bi odali počast legendarnom vojskovođi povodom 163. godišnjice njegovog rođenja.

Svečanosti je prisustvovala član Veća Gradske opštine Vračar Biljana Rakić koja je u ime Opštine položila venac.

Na spomenik vojvodi Petru Bojoviću venac su položili i predsednici republičkog i gradskog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920, kao i predsednica odbora na Vračaru Slobodanka Begović.

Posle ceremonije polaganja venaca u ime Gradske opštine Vračar i predsednika prof.dr Milana A. Nedeljkovića, prisutnima se obratila član Veća Biljana Rakić koja je rekla da se opština Vračar zalaže za očuvanje tradicije, negovanje nacionalne istorije i čuvanje heroja od zaborava.

Potom je u galeriji Gradske opštine Vračar organizovana izložba „Velikani naše slavne prošlosti“ autora Ljiljane Stevanović „Ljis“ predsednice likovne sekcije Saveza UPRS 1912 – 1920 „Mihajlo Milovanović“.

Izložbu je otvorio član Veća Gradske opštine Vračar Dragi Lukić, koji je podsetio na značaj sećanja i podsećanja na naše slavne pretke. Opština Vračar neguje tradiciju i uvek rado podržava svaku kulturno – istorijsku manifestaciju koja je jedan od načina da se odužimo velikanima naše prošlosti, ljudima koji su svojim životom i delima ispisali stranice naše istorije, rekao je Lukić.

Prisutnima se obratili i v.d. predsednika GO Beograda SUPRS Ivan Stratimirović, muzejski savetnik Desanka Popović Mitrović i autor izložbe Ljiljana Stevanović „Ljis“, posebno naglasivši izuzetnu saradnju sa Gradskom opštinom Vračar, kao i zahvalnost na podršci u očuvanju tradicije i nacionalne istorije.