A A A

Манифестација „Како сте, комшија“ на Врачару – гост Милоје Поповић Каваја

10 феб 2017

Трибина на којој је гост био Милоје Поповић Каваја представљен као књижевник, публициста, Врачарац, одржана је вечерас у сали општине Врачар и прва је у низу манифестација које ће носити заједнички назив „Како сте, комшија“.

Циљ трибине и читаве акције „Како сте, комшија“ је дружење са познатим личностима и ствараоцима општине Врачар, рекла је у уводном излагању иницијатор и Координатор пројекта Драгиња Влк.

Она је истакла да ће на трибинама или манифестацијама сличног типа гости бити, а заправо домаћини, признати и познати становници Врачара, који су оставили, или својим радом остављају, неизбрисив траг у свим сферама живота како Врачара, тако и Београда и Србије.
Посебну захвалност Влк је упутила руководству општине Врачар, на челу са проф. др Миланом А. Недељковићем и његовим тимом, који су имали, истакла је, разумевања и слуха за једну овакву акцију, препознали њен значај како за суграђане тако и за оне који ће имати прилику да своја искуства, знање, умеће и уметност живљења и рада пренесу својим комшијама.
Гост трибине, Милоје Поповић Каваја Врачарцима, али и домаћој и светској јавности је познат прво као аутор стихова за композицију „Марш на Дрину“, које је вечерас рецитовао, као и поеме о Тесли и Њујорку, за које је добио престижне награде 1976. године у Сједињеним Америчким Државама.
Каваја је бројним гостима трибине изнео занимљиве детаље из прошлости свог живота, али и истовремено дао осврт на садашње прилике у општини и граду, укључујући и анегдотске детаље о Титу, Бранку Пешићу, председницима општине Врачар које је познавао, са председницима Сједињених Америчких Држава, Картером и Клинтоном, Индиром Ганди, Мугабеом, Мао Цедунгом, Мохамедом Алијем, Шон Конеријем, Жаклином Кенеди…

У изјави новинарима Каваја је навео да је изузетно поносан на то што је општинско руководство Врачара организовало ову акцију и што је њен део, а посебно и што је добио прилику да буде први који се н овај начин представио комшијама.

Он је рекао да је рођен у Крунској улици недалеко од зграде општине те да му управо због тога позив за учешће представља велику част и привилегију. 
„Сматрам да ова иницијатива и оваква окупљања треба да буду не само код нас на Врачару већ и у целој Србији – да се људи мало више друже и разговарају са ствараоцима у свим областима и да оживимо дружење, а не да комуницирамо само мобилним телефонима и модерних средствима комуникација“ поручио је Каваја.
Каваји је вечерас уручена и Повеља за животрно дело Удружења књижевника Србије, које је и коорганизатор трибине.
На скупу је приказан документарни филм – Колаж из емисије „Мој Београд“ Студија Б, „Ноћ са полицијском патролом у Њујорку“ , „Рођендан у Зоо – башти“  и на броду – ресторану „Амстердам“ аутора Зоран Буловића, као и слајд-шоу на великом екрану занимљивих ауторских и других фотографија везаних за госта трибине.
Након трибине, гости су присуствовали отварању изложбе слика уметнице Нине Вуковић, која је са истом поставком гостовала у Културном центру Србије у Паризу 2014. године и Атини 2013. године.