A A A

DANI EVROPSKE BAŠTINE NA VRAČARU

18 sep 2020

Gradska opština Vračar po peti put organizuje bogat i raznovrstan program u okviru evropske manifestacije „Dani evropske baštine 2020“ za građane Vračara i sve zainteresovane Beograđane u periodu od 21. septembra do 4. oktobra 2020. godine. Ovogodišnja tema najrasprostranjenije kulturne manifestacije svih građana Evrope je „Nasleđe i obrazovanje – Znanje za budućnost“.

Manifestacija „Dani evropske baštine na Vračaru“ svečano će biti otvorena u utorak, 22. septembra, u 19 časova izložbom „Svilen konac-Carevčevo zlatno gudalo“. Otvaranje izložbe biće praćeno programom posvećeno Vlastimiru Pavloviću Carevcu, povodom 125 godina od rođenja velikog violiniste i dugogodišnjeg stanovnika Vračara. U reči i slici, izložba predstavlja violinistu, pedagoga, rodonačelnika naše narodne muzike i osnivača Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije – Vlastimira Pavlovića Carevca. Autori izložbe su mr Mirjana Drobac i prof. Nikola Rackov. U muzičkom delu programa učestvuju Ana Bekuta i Oliver Njego.

Ovo je prvi događaj u Opštini u novonastalim okolnostima, a ujedno predstavlja i događaj koji povezuje dve opštine u Srbiji – Opštinu Veliko Gradište i Gradsku opštinu Vračar.

Gradska opština Vračar pripremila je samostalno program za Dane evropske baštine, ali i u saradnji sa:Narodnom bibliotekom Srbije, Hramom Svetog Save, Muzejom Nikole Tesle, Prirodnjačkim muzejom, Planinarsko sportskim klubom „Pobeda”, Centrom za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947”, KUD „Gradimir”, Centrom za likovno obrazovanje „Šumatovačka”, Omladinskim pozorištem „Dadov”, Gradskom organizacijom gluvih Beograda i Centrom za foto talente.

Program manifestacije možete preuzeti ovde