A A A

OTKRIVENA SPOMEN TABLA VOJISLAVU VOKIJU KOSTIĆU

20 okt 2016

Na zgradi u Kičevskoj 1 otkrivena je spomen tabla u znak sećanja na kompozitora i pisca Vojislava Vokija Kostića. Spomen tablu su otkrili udovica Vera Kostić, predsednik gradske opštine Vračar Milan A. Nedeljković i sekretarka za kulturu Grada Beograda Ivon Jeftić.

Sećanje na Vokija Kostića počelo je melodijom iz filma „Ko to tamo peva“ koju je na  izveo poznati harmonikaš Mića, a o Vokiju Kostiću govorili su autori koji su sa njim snimali filmove : Mladomir Puriša Đorđević i Slobodan Šijan.

Sve je bilo muzika, i ono što je samo kompozitor doživaljavao i znao i ono što smo zajedno doživljavali. Muzika je kompozitorova priča, Voki Kostić je napravio specifičan muzički izraz, koji je narod prihvatio – istakao je Puriša Đorđević.

Muzika daje krila filmu. Voki je pronašao specifičan balkanski zvuk, naše zapevanje je pretvorio u specifičan i prepoznatljiv zvuk – rekao je Slobodan Šijan.

Zahvaljujući Gradu Beogradu i Društvu za ulepšavanje Vračara, danas otkrivamo spomen tablu još jednom velikom stvaraocu. O njegovom delu su govorili naši eminentni reditelji koji su snimali sa njim filmove. Kao lekar, želim da istaknem još jedan njegov doprinos – uočio je problem gojaznosti po zdravlje i napisao knjigu „Kako sam pojeo samog sebe“, koja je svojim šarmom i receptima uticala na brojne čitaoce da sačuvaju zdravlje i danas mu se zahvaljujemo i za taj njegov spisateljski doprinos – rekao je predsednik Gradske opštine Vračar Milan A. Nedeljković.

Pre neki dan, u susedstvu ove zgrade u kojoj je živeo Voki Kostić, postavljena je spomen tabla balerini Jeleni Šantić, danas možemo da kažemo da je balerina dobila svoju muziku od Vokija Kostića. Mi mladi rasli smo uz kultne filmove, seriju i muziku Vokija Kostića i na nama je da čuvamo uspomenu na njegovo stvaralaštvo – rekla je sekretarka za kulturu Grada Beograda Ivon Jeftić.