A A A

tribina srcana slabost

ZAINTERESOVANOST GRAĐANA ZA TRIBINE O ZDRAVLJU

29 maj 2017

Sinoć je u sali opštine Vračar održažana trinaesta tribina Ciklusa interaktivnih predavanja iz oblasti medicine namenjenih građanima Vračara. Prisutne građane je pozdravio predsednik Gradske opštine Vračar, Prof. dr Milan A. Nedeljković, koji je bio inicijator tribina. Izrazio je zadovoljstvo uspešnom realizacijom tribina koja se ogleda u velikoj zainteresovanosti i posećenosti od strane građana. I ovoga puta opštinska sala je bila mala da primi zainteresovane građane.
Tema tribine je bila : „Srčana slabost – specifičnosti kod žena i muškaraca “. Predavanje uz video projekciju je održala Dr sc med Slavica Radovanović – naučni saradnik MD, PhD, FESC KBC „ Dragiša Mišović“ Beograd.
Dr Radovanović je ukazala na jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice – srčanu slabost, odnosno nemogućnost srca da obavlja svoju pumpnu funkciju u cilju zadovoljenja metaboličkih zahteva organizma odnosno , snabdevanje organizma kiseonikom. Kliničke manifestacije bolesti odnosno najčešći simptomi, specifičnosti i razlike insufijencije kod žena i muškaraca, lečenje, farmakološke mere, nefarmakološko lečenje, hirurško lečenje, saveti o promeni životnog stila su bile podoblasti o kojima je pričala dr Radovanović.
“ Pravilnim tretmanom i promenom načina života, možete živeti još mnogo godina“, bile su reči dr Radovanović. Nakon predavanja, predsednik opštine Prof. dr Milana A. Nedeljković i dr Radovanović su odgovarali na pitanja i davali savete zainteresovanim građanima.
Gradska opština Vračar je pripremila za sugrađane ciklus interaktivnih predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti medicinskih nauka. Predavanja su počela u februaru mesecu i održavaju se svakog ponedeljka.
Cilj tribina je da istaknuti stručnjaci upoznaju građane o najaktuelnijim metodama prevencije i lečenja bolesti i stanja koja su danas najzastupljenija, prenesu svoje znanje, iskustvo i posavetuju građane o načinu ponašanja i lečenja.