A A A

Obilazak Hrama Svetog Save

ОБИЛАЗАК РАДОВА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

8 Oct 2019

Заменик председника Градске општине Врачар Радмила Сарић и шеф Кабинета председника Градске општине Врачар Никола Јеленковић обишли су данас са: замеником градоначелника Града Београда Гораном Весићем, замеником председника Скупштине Града Београда Андреом Радуловић, помоћником градоначелника Андрејом Младеновићем, секретаром за културу Иваном Карлом и викарним епископом ремезијанским Стефаном Шарићем, Храм Светог Саве и упознали се са димаником завршних радова на унутрашњем уређењу Храма и платоа око Храма.

„Данас смо овде, као делегација Града дошли да заједно са нашим пријатељима из Српске православне цркве (СПЦ) видимо шта је још потребно да урадимо како би Храм био завршен. До сада је урађено 60% мозаика. Површина свих мозаика ће бити око 12.500 метара квадратних и то је нешто што нас чини посебно поносним, јер ће Храм Светог Саве бити јединствена црква у свету у којој ће све фреске бити под мозаицима. То је нешто што наш Град и нашу Цркву треба да чини посебним“, изјавио је заменик градоначелника након обиласка радова.

Говорећи о значају Храма Светог Саве Весић је нагласио да Храм није само важан за СПЦ, већ и за читав народ, јер када се заврше радови показујемо да смо као народ спремни да довршимо посао који смо започели, а овај је отпочео 1935. године. На тај начин показујемо и какво је место СПЦ у нашем друштву.

Заменик градоначелника је изјавио и да је данас, током сусрета са викарним владиком Стефаном, разговарано и шта Град треба да уради како би следеће године у октобру, када се очекује да Храм буде завршен, читава околина Храма била уређена како треба.

„Тренутно се ради пројекат. Град ће следеће године, заједно са СПЦ уредити парк испред Храма и све прилазне стазе. Наравно планирано је и да буде места за будућу Патријаршију, која ће такође бити на Врачару. Град ће следеће године одвојити средства како си се све то урадило. Уређена је улица Боре Станковића, чиме је омогућено да Храм добије Порту и прилаз какав заслужује наш највећи Храм“ истакао је Весић.

Захваливши се викарном епископу владики Стефану, који је поред Његове Светости један од најзаслужнијих људи у Цркви што се овако убрзано ради, заменик градоначелника је истакао да са завршетком Храма добијамо место на које ће доћи свако дете из Србије, које ће сви моћи да виде и да спознају величину нашег народа, културе, историје и Цркве.

Викарни епископ Стефан захвалио се у име Бироа за градњу Храма Светог Саве и људи који овде раде на посети градских челника и истакао да је важно што је држава, на челу са председником Србије и Одбором за градњу, донирала средства.

„Више не бринемо о финансирању, него радимо што је могуће боље и квалитетније. Када завршимо Храм напокон ће и наш народ и Црква схватити да је у нашој души нешто урађено, да смо променили свој поглед на свет и да напокон и ми завшавамо ствари које започиње“ изјавио је викарни епископ Стефан.